vesd bele magad az őszbe!

2018.10.20. 08:40

Mit csinálj a hosszú hétvégén? Mutatjuk! – Járd be a sóstói tanösvényt

Megragadván az előreláthatólag utolsó kellemes őszi időt, egy kis túrára csábítjuk olvasóinkat a sóstói tanösvény egyes részeire.

Fodor Tímea

Kellemesen dereng fel az ősz a Sóstói Természetvédelmi Területen, tökéletes kikapcsolódási lehetőséget nyújtva túrázóknak, futóknak, kutyasétáltatóknak vagy, akár egy romantikus randevúnak.

Hogy jutok oda?

A sóstói tanösvény túraútvonala több oldalról és járművel is megközelíthető. Ha a tömegközlekedést választod, a következőket javasoljuk:

A 10-es busz: a Szedreskerti lakótelepről indul, leszállni a Temesvári utcai megállónál kell. Innen a Batthyány utcán elindulva a tanösvény nyugati kapuja 2-3 percnyi sétával elérhető.

A 11-es busz szintén a Szedreskertről indul. Leszállni a Segesvári utcánál kell. A nyugati kapu már a megállóból látszik.

A 11A a Csapó utcától indul, leszállni szintén a Segesvári utcai megállónál kell.

A 39-es a Vasútállomásról indul, leszállni a Segesvári utcánál kell.

A tanösvény keleti kapuja megközelíthető a 15-ös busszal, amely a Csapó utcától indul és a Szárcsa utcánál kell leszállni.

Gépjárművel való megközelítés esetén a következőt javasoljuk:

Székesfehérvártól a Szekszárdra vezető 63-as úton haladjunk a Kegyeleti-parkig, majd tovább gyalog a dűlőúton a vízmű mögött, vagy a parkolóból induló tanösvényen.

Ez bizony nem Ózba vezet!

Ha ezt látod, a nyugati kapunál jársz

A nap sugarait sok helyen töri meg az erdő, ennek ellenére az idő kellemes, nincs se meleg, se hideg.

Maga a terep nem megterhelő, egészen gyermekkortól, a felnőttkoron át, az idősebb korosztályig is könnyedén megtehető túraútvonalnak minősül. Legyen szó kutyasétáltatásról, futásról vagy egy kis ebéd levezetésről.

„Oh mondd, Te kit választanál?”

Az ember azt sem tudja merre induljon el, de nyugalom, semmi ok a pánikra. Nem lehet eltévedni! A megfelelő helyeken táblával jelölik, hogy melyik irányba, hová lyukadhatunk ki, menet közben pedig, hogy el ne felejtsük, apró oszlopok jelzik, melyik úton járunk.

Emlékeztetőül

Attila – rét

Egy tágas rétre értünk, ahol a játéké a főszerep, no meg persze a pihenésé.

Tudtad?

Gáspár Attilának, a fehérvári természetvédő tűzoltónak köszönhető a Sóstó felfedezése. Ő kezdeményezte a védetté nyilvánítás megindítását is. Ő lett a Sóstó első igazi természetvédelmi őre, jellegzetes és hosszú lépteinek nyomát ma is őrzik az ösvények.

 

 

 

 

Kellemes időtöltés helyszíne a kicsiknek

Utunkat a Három Nővér fele folytattuk

Jó érzés kicsit kiszabadulni a fák öleléséből

A Három Nővér igazából három Csörege fűzet takar, amelyek száz évnél is idősebbek. Korukból fakadóan egyre nehezebben tűrik az időjárás viszontagságait, az egyik nővért derékba is törte az erős szél. Régi korok tanúi ők, a sóstói famatuzsálemek. Te már megcsodáltad őket?

A szebb éveket is megélt nővér, mintha segélykiáltás hagyná el a törzsét

Kellemes pihenők

Pihenni nem csak az Attila-réten lehet. A fő ösvényről egy kisebb nyílik jobbra, a nővérek mögött, ahol nyugodtan letelepedhetünk a természet lágy ölén.

 

Az ösvényecske egy nyugodt pihenőhelyre vezet minket

Minden kulturált, minden tiszta. A táj meseszép, nincs ok a panaszra. De a Sóstó ennél többet is tartogat nekünk. Ha visszasétálunk az Attila – rétre, a közeli távolban már fel is tűnik a tó egy kis pavilonnal. Nézzük meg, mit rejt számunkra a túraútvonal arra felé.

Ha ezt látod, jó helyen jársz

Amennyiben itt balra fordulsz, a Bíbic-les fele vezet Téged az ösvény. Ha a jobb oldali utat választod a pavilon előtt elhaladva, a Szárcsa utcai bejárathoz juthatsz el.

De ha már itt vagyunk, lessük meg a Tőkés récéket!

Kiváló helyszín a zavartalan leskelődésre
A Sóstó Tőkés récéi
A nyugalom szigete a Sóstó szívében Fotók: Fodor Tímea / feol.hu

További hasznos tudnivalót a tanösvénnyel kapcsolatban, ide kattintva olvashatsz, a Gaja Környezetvédő Egyesület honlapján.

Neked milyen élményeid vannak a Sóstói Természetvédelmi Területről?

Örökítsd meg Te is őszi kalandozásaidat innen, vagy bárhonnan a megyéből és küldd el nekünk a [email protected] címre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában