Utászkard a Piave folyóból

2018.10.24. 15:58

Mesélő tárgyak az első világháborúból

Bencze Tamás az elmúlt évtizedekben az első világháború számos helyszínét felkereste személyesen, ilyen alkalmakkor rendre rálel valami réges-régi relikviára. A Nagy Háború emlékei című kiállítás anyagában látható utászkardot idén júniusban találta a Piave folyónál, Nervesa község magasságában. Errefelé is harcoltak magyarok.

Majer Tamás

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Szerdán nyílt meg a Nagy Háború emlékei című kiállítás Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai tagkönyvtárában. A tárlat a száz éve véget ért világégésről egynémely pillanatáról tudósít. A bemutatott tárgyak Bencze Tamás gyűjteményéből származnak.

– Az ellátmány része volt naponta húsz darab cigaretta, vagy egy pakli dohány, vagy négy darab szivar. Nem is nagyon lehetett kibírni anélkül, mert a hullaszag édeskés bűzét csak a dohány füstje és szaga tudta kicsit semlegesíteni – mesélte lapunknak.

Bencze Tamás Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A fronton harcoló, az állásháború szüneteiben várakozó katonák rézből, töltényhüvelyből, miegymásból készítettek volt maguknak hamutálat, öngyújtót, hogy a menázsiban kapott dohányt kedvesebb rendben füstölhessék el. Egyebek mellette ilyen, sokat látott, száz esztendős használati tárgyak is szemrevételezhetők a kiállításon.

A gyűjtő mindkét nagyapja harcolt a fronton. Az ő dokumentumait is közszemlére bocsátotta.

A dohányáru a katonák ellátmányához tartozott
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Ám nemcsak tőlük vannak különleges ereklyéi az egykori hajós Bencze Tamásnak. – A FOKÁ-nál, a Folyamszabályozó és Kavicskotró Vállalatnál kezdtem 1978-ban, a kotrómesterek nagyon sok relikviát megtaláltak. Nem tudták, mit kezdjenek vele. Én fél liter pálinkáért nagyon sok mindent megtudtam szerezni tőlük – mesélte a hagyományőrző.

Október 31-ig látható a tárlat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában