gondos tervezés gyümölcse

2018.10.04. 11:30

Megnyitott a székesfehérvári NépmesePont

A NépmesePont lehetőséget kínál arra, hogy a gyerekek igényes körülmények között, játékos módon ismerjék meg mesekincsünket. A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár foglalkozásaihoz bárki csatlakozhat a megyéből.

Bokros Judit

Az egyik szakmai megvalósító, Szilvási-Grund Helga segített a kisgyerekeknek csuhéból virágot formálni a parasztházbelsőt megjelenítő sarokban

Fotó: Bokros Judit / Fejér Megyei Hírlap

Közhírré tétetik, hogy megnyitott a székesfehérvári mesepont! Akár ki is dobolhatnánk a hírt, hiszen a gyermekes családoknak, iskoláknak, óvodáknak jó hír, hogy van egy hely a városban, ahol ingyenesen és tartalmasan, a népmesék világát feltérképezve tölthetik az időt. Mindebben segítők is a rendelkezésre állnak, ám ha az egyéni látogatók úgy gondolják, akár háttérbe is vonulnak. Amennyiben azonban igény van rá, vetítenek, olvasnak, mesét mondanak, foglalkoztatnak – tudtam meg Erdősné Szuhánszki Ágnestől, a mesepont egyik szakmai megvalósítójától. Ő és kollégája, Szilvási-Grund Helga ugyanis az említett segítők, akik – vasárnap kivételével – minden napjukat a mesepontban töltik.

Kézműves foglalkozásra, vetítésre, mesélésre is van lehetőség

Az Óperencia programban megvalósult tér a napokban nyitott meg, pályázati támogatásnak köszönhetően. A Gárdonyi munkatársai sokat tettek azért, hogy a leromlott állapotú belső térből létrejöjjön a mai látvány, egy barátságos, tényleg a népmesék világát idéző környezet. Iszkádi Erika igazgató elárulta, voltak adott feltételek, de a helyiség berendezését maguk találták ki. Ahogy azt is, hogy a folyosó falára felfestenek egy fát, amelyen fából készült kis almák lógnak. Erre írhatják föl nevüket a látogatók, emléket hagyva maguk után. S ott van a földön mint embléma az égig érő paszuly, meg aztán elhelyezték a Munkácsy iskola diákjai által tervezett logót. Mindezek egyedivé teszik a fehérvári mesepontot, amelyből egyébként még tizennégy van az országban (az egyik dunaújvárosi – a szerk.).

Az egyik szakmai megvalósító, Szilvási-Grund Helga segített a kisgyerekeknek csuhéból virágot formálni a parasztházbelsőt megjelenítő
sarokban
Fotó: Bokros Judit / Fejér Megyei Hírlap

 

Aki bejelentkezik – ez mindenképpen szükséges, e-mailben vagy telefonon – a közösségi térbe, annak csupán egy váltócipőt kell vinnie, minden más adott. A csoportosan vagy egyénileg érkező látogatókat népi játék, interaktív vagy kézműveskedéssel összekötött mesefeldolgozás várja. Ágnes elmondta: fontos rész a mesélés, amelybe akár a gyerekeket is bevonják. Ezt ki lehet egészíteni zenével, diavetítéssel, és bizony próbatételek is vannak. A polcokon könyvek, játékok találhatók, az asztalokon ceruza, papír.

A mesepont belső tere három részre tagolódik: az egyik sarok parasztházbelsőt jelenít meg, a nagyobb tér több mozgásra alkalmas, és a kihajtható paravánoknak köszönhetően faluvá vagy erdővé is válhat, a szomszédos helyiség pedig a trónterem.

A művelődési ház tíz megyei intézménnyel kötött együttműködési megállapodást, ezekből rendszeresen fogadnak csoportokat, s vannak vidéki helyszínek, ahová kijárnak egy-egy mesét feldolgozni. Egyébként tényleg bárki bejelentkezhet hozzájuk, hétfőn, kedden és szombaton 10-től 16 óráig, szerdán és csütörtökön 10-től 18 óráig.

Motívumok a kerítésen

A programba bevonták a Vörösmarty szakgimnáziumot is, amelynek diákjai közül többen népmesei motívumokat festenek föl a Gárdonyi hátsó udvarán található beton kerítéselemekre. Ott egy nagyon hangulatos kis kert van, ahol jó időben programokat terveznek a későbbiekben. Szerdán a Maroshegyi Óvo­dából érkező csoport kisgyermekei vettek részt az évszakok jellegzetességeit kibontó foglalkozáson. Rajzoltak, színeztek, virágot alkottak kukorica­csuhéból, énekeltek – nagy volt a vidámság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában