Egy kis pálya, sok nagy történettel

2018.10.05. 14:00

Látlelet a maroshegyi sportpályáról a történetek fényében

A maroshegyi sportpálya múlt vasárnap forró üstté változott, melyben a szurkolói kedv, az indulatok és a büszkeség forrt. A történet résztvevői, ha úgy vesszük, mind áldozatok, akik védik az érdekeiket, ám a türelmük kezd elpárologni.

S. Töttő Rita

Hatalmas buli kerekedett a vasárnapi meccset követő születésnap kapcsán

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Vasárnap hatalmas bulit tartott a Videoton Baráti Kör Maroshegyen, a Mezővári József Sportpályán. Az eseményen képviseltette magát a rég nem látott Red Blue Devils, a volt Videoton – mai nevén Mol Vidi FC – kemény magja, amely manapság hiányzik kedvenc csapata meccseiről.

Buli a panelok tövében

Közel ötszáz résztvevővel, sportolókkal, gyerekekkel, felnőttekkel, ultrákkal, látvány- és hangtechnikával zajlott a vasárnapi esemény a Rádió lakótelep paneltömbjei tövében. Ott, ahol egyébként több ezer ember él és ahol már évek óta viselik – mikor mennyi türelemmel – az itt zajló meccsekkel járó zajokat. Az esemény után Brájer Éva, Maroshegy önkormányzati képviselője a következő nyilatkozatot tette közösségi oldalán: „Ma reggel, egyeztetve polgármester úrral, arra kértem Bozai Istvánt, a Városgondnokság igazgatóját, hogy a maroshegyi focipályát a Maroshegyi Sport Egyesületen kívül külső szereplőnek ne adja bérbe. Ezenfelül is át fogom tekinteni a pálya használatát annak érdekében, hogy a Rádió lakótelepen élők tudjanak pihenni.”

Összetett a problémakör

A felszólalás óriási visszhangot váltott ki futballbarátok, szurkolók és maroshegyiek részéről egyaránt. A téma azonban nemcsak ezért kényes, hanem azért is, mert, mint a szereplőkkel való beszélgetésből kiderült, meglehetősen összetett kérdésről van szó, és mint kiderült, a vasárnapi buli, amely 14 és 18 óra között lezajlott, csak a jéghegy csúcsa volt. Vagy mondhatni: csepp a pohárban, amely már minden oldalon kezd betelni… Brájer Éva, mielőtt a vasárnap történtekről szólt, a pályával kapcsolatos előzményekről mesélt: – A régi ikarusos sportpálya 8 hektáros területe magánkézből magánkézbe vándorolt, így a sorsáról nem dönthettünk mi. S amikor itt önkormányzati képviselő lettem, egy beruházó bevásárlóközpontot álmodott ide. Ekkor vetettem fel a tulajdonosnak, hogy kapjon vissza a területből két hektárt a közösség. Ez meg is történt, így építhettük fel az első, majd a második pályát, kifejezetten azzal a céllal, hogy a maroshegyi sportegyesület visszakerülhessen régi otthonába.

Új pályát, régi nevet, a lakók meg nyugalmat akarnak

Mivel a lakótelep mellett van a focipálya – amely elég leterhelt így is, hiszen naponta este 20 óráig vannak edzések és minden hétvégi napon zajlanak meccsek –, a történet tehát nem megy konfliktusok nélkül. Viszonylag folyamatosan, időről időre kapok visszajelzéseket arról, hogy ez a helyzet zajos. Ezért is határoztuk meg már korábban is az este 20 órás zárást, mert meg kell érteni, hogy a lakóknak is van igényük a pihenésre. A vasárnapi nagy tömeg és hangzavar azonban már sokaknak túl sok volt. Azt kell megérteniük azoknak, akik fel vannak háborodva, hogy ez nem ellenük szól – fogalmazott Brájer Éva, leszögezve: ennek a pályának a léptéke, földrajzi helyzete, parkolási lehetőségei és egyéb háttérkapacitása nem teszi lehetővé, hogy nagyobb méretű és kiemelkedő hangerejű rendezvények helyszíne legyen.

Hatalmas buli kerekedett a vasárnapi meccset követő születésnap kapcsán
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Van, aki inkább uszodát szeretne

Ezt megerősítik a maroshegyiek, akik a közösségi oldalukon is megtárgyalták a témát: volt, aki uszodát szeretne inkább a sportpálya helyére, más a zajelnyelő falat szorgalmazza, de volt olyan is, aki szerint az lett volna a minimum, hogy a szervezők kiplakátolják a rendezvényt, mert akkor lehetett volna számítani rá. Egyet azonban sikerült elérni a maroshegyiek szerint: a következő napon már az edzések is halkabbak és „kulturáltabbak” voltak a szokásosnál, és este 20 órakor már a villany sem égett a pályán…

Húsz éve alakultak, ezért az ünneplés

Juhász László, szintén önkormányzati képviselő, ám ez esetben a Videoton Baráti Kör Egyesület (VBKE) alapító menedzsere elmondta: – Nyolc korosztályban versenyeztetünk csapatokat és közel 150 sportolónk van. A Sóstói Stadion bontása óta azonban gyakorlatilag nem tudunk öltözni máshol. A vasárnapi napon pedig átkerülnek a mérkőzéseink a maroshegyi pályára, ahol van öltöző és kapacitás. Máshol nagyon nincs is lehetőségünk Fehérváron. A városvezetéssel többször is egyeztettünk, a gondunkat tehát ismerik, vagyis tudják, hogy az amatőr foci számára igény lenne új pályára. Tehát reménykedünk, hogy épül a közeljövőben egy pálya erre a célra. A legutóbbi vasárnapi mérkőzést pedig felfűztük arra, hogy 20 éve alakult a VBKE. E születésnap kapcsán nézőcsúcsot értek el, hiszen 400-500 ember jött el rá, ami a megye III-ban elég szokatlan teljesítmény. És éppen ezért hangos is. Ám ez a nagyságrend felerészben annak köszönhető, hogy a Red Blue Devils is igen nagy számban képviseltette magát a rendezvényen, amelynek tagsága kismértékben átfedésben van a VBKE tagságával. S mivel jelenleg nem járnak a Videotonmeccsekre a névhasználati elvárásaik miatt, ezért ide jöttek, hogy a VBKE születésnapján alkalmat teremtsenek az öszszetartásra – fogalmazta meg a helyzetképet Juhász László, aki Brájer Éva kiírása kapcsán így szólt: – Számomra meglepő és remélem, valójában még nem eldöntött dolog.

A szurkolói összefogás tökéletes alkalma

Őri Márkot, a Red Blue Devils vezetőjét is megkérdeztük a helyzet kapcsán: – Azért lepődtem meg a kiíráson, mert a polgármesterrel és az alpolgármester úrral közösen dolgozunk azon, hogy a Videoton mint sportklub szellemisége fennmaradjon. Ez a születésnap pedig tökéletes alkalom, példa volt arra, hogy a szurkolói összefogás nem múlik el és kitart addig, amíg a tradíció újra meg nem jelenik a klub nevében vagy címerében. Mi készek vagyunk a kompromisszumra, s annyit kértünk, hogy legalább a címerbe kerüljön vissza a név, akkor is, ha a csapat nevébe nem. Nekünk rendkívül fájdalmas dolog, hogy nem megyünk ki a meccsekre, főleg most, hogy jönnek az eredmények, de vannak elvek, amelyeket nem lehet feladni. És vannak olyan alapigazságok, amelyekhez ragaszkodni kell akkor is, ha a pillanatnyi érdek és bizonyos vélemények nem azt diktálják.

Csak a maroshegyi egyesület használhatja

Tehát jól látszik, hogy egy mozdulattal ezt a témát nem lehet megoldani: a maroshegyiek nyugalma, az amatőr focisták pályaigénye, a szurkolói kemény mag tradíciók iránti elkötelezettsége mind-mind külön történet. Most azonban csak egy valami látszik biztosnak, Bozai István városgondnok ugyanis kijelentette: mostantól kizárólag a maroshegyi sportegyesület csapatai fogják igénybe venni a sportlétesítményt. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy más csapat a jövőben nem használhatja a maroshegyi Mezővári József Sportpályát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában