A barikádon túli világ

2018.10.20. 11:30

Elismeréseket adtak át az Összhaderőnemi Parancsnokság ünnepi állománygyűlésén

Nemzeti ünnepünk, október 23-a alkalmából a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága pénteken ünnepi állománygyűlést tartott Székesfehérváron.

V. Varga József

Vitéz Hajdú Szabolcs (jobbra) felidézte a forradalommal kapcsolatos emlékeit

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A megemlékezés a csapatzászló és az elöljáró – Mihócza Zoltán vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka – fogadását követően vette kezdetét. Részt vett az ünnepségen Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője, Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere és Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye megyés püspöke.

Honvéd, vitéz, lyukas zászló

– Soha nem volt még alkalmam a Magyar Honvédség színe előtt az ötvenhatos forradalomra emlékeznem – hangsúlyozta ünnepi beszédében vitéz Hajdú Szabolcs, 1956-os szabadságharcos veterán. – Október 23-án munkába indultam, s utam a Bem József térre vezetett. Számomra akkor és ott kezdődött az én ötvenhatom, és tart azóta is. Negyvennyolcas katonadalokat énekeltünk, s a Bem laktanya padlásáról, az elhúzott cserepek nyílásából a katonák némán demonstráltak mellettünk.

Vitéz Hajdú Szabolcs (jobbra) felidézte a forradalommal kapcsolatos emlékeit
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Az a szó, hogy honvéd és vitéz csak a magyar nyelvben létezik. És ez büszkeséggel tölthet el bennünket – húzta alá a szónok. – A lyukas zászló már az első napon a forradalom legfontosabb jelképévé vált, arra emlékeztetve, hogy egy nemzet önérzetét nem lehet semmibe venni – folytatta azután, és az ünnepi állománygyűlés résztvevőinek meghatottan mutatta be az általa megőrzött régi, megfakult lobogót. – Ez a zászló velünk együtt emlékezik. Óvjuk és védjük, hiszen drága, nagyon drága kincsünk! – tette hozzá végezetül vitéz Hajdú Szabolcs.

Nemzeti ünnepünk alkalmából Benkő Tibor vezérezredes, honvédelmi miniszter, Korom Ferenc altábornagy, a honvéd vezérkar főnöke és Mihócza Zoltán vezérőrnagy, az ÖHP megbízott parancsnoka elismeréseket adományozott.

Köztük a Tiszti Szolgálati Jel I. fokozatát vehette át Vantal Zsolt ezredes, Csepcsányi Zsolt alezredes, Csörgei István alezredes, Domine János alezredes, Kokics István alezredes, Labudek Péter alezredes, Szabados János József alezredes, Kóczián Miklós őrnagy és Vas Csaba Miklós őrnagy. A szolgálati jel II. fokozatát kapta Kovács László alezredes és Szabó Krisztina őrnagy. Békefenntartásért Szolgálati Jel illette Rumi Zoltán ezredest, Noszkó János alezredest és Örley György alezredest.

Színpadon a szabadság

A Gór Nagy Mária Színitanoda másodéves növendékei „Oh, szabadság, hadd nézzünk szemedbe!” címmel mutatták be műsorukat, Geiler Csaba rendezésében. Fináléként az ÖHP-indulót a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar játszotta, vezényelt Ruff Tamás őrnagy. Az ünnepségen Simon M. Veronika festőművész alkotásait is kiállították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában