kötetlen beszélgetés

2018.10.31. 09:00

Az építészettörténeti szakról egyenes volt Igari Antal útja a műemlékvédelem felé

A Nyitrai úti Közösségi Házban vallott hivatásáról, munkájáról Igari Antal építészmérnök, megyei főépítész, műemlékvédelmi szakmérnök, a Deák Dénes-díj idei kitüntetettje.

Sági Zoltán

Igari Antal 2009 óta megyei főépítész. Előtte 23 évet dolgozott a székesfehérvári városházán

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A vendég mesélt gyermekkoráról és az első benyomásokról, amelyek az építészet felé terelték. Szóba került az Arany János utca 9. alatti szülőház, a Hiemer-házban megélt gyerekkor, de az is, hogy a megyei főépítész még ma is gyakorta visz érdeklődőket a házba, hogy a szakember alaposságával mesélje el annak személyes élményekkel átszőtt történetét.

Szóba kerültek az egykori tanárok is, Láng Hugó, M. Tóth István, majd a beszélgetést vezető Silye Sándor csak rákérdezett arra is, milyen beszélgetőtársa viszonya a csendhez. „Nem zavar a csend, de majdnem mindig csinálok magam körül valami zajt” – hangzott a folyton tevékeny, inkább cselekvő, mint kon­templatív alkatú mérnök­ember gyakorlatias válasza.

Annak idején az építészkaron belül több mint száz jelentkezőből vettek föl ötöt az építészettörténeti szakra, amelyet elvégezve egyenes volt Igari Antal útja a műemlékvédelem felé, ahol fiatal szakemberként az egykori tanárok és professzorok ösztönző, kollegiális jelenlétében indulhatott számos sikert megért szakmai karrierje.

A kötetlen hangú, sok témát bejáró beszélgetés egy órán keresztül szolgált építő szórakozással az est vendégei számára.

Vezető képünk archív felvétel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában