Együtt lüktet a város kulturális életével

2018.10.17. 09:10

A színházasdi igaz, életkönnyítő játék – Kozáry Ferenc két évtizede szolgálja a megyét

A Fejér Megyei Prima díj Magyar Színház kategória idei jelöltje Kozáry Ferenc színművész, városi polgár, robogóval közlekedő, nyüzsgő színházcsináló, diópucoló.

Majer Tamás

Kozáry Ferenc két évtizede szolgálja Székesfehérvárt és Fejér megyét

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Víg napsütésben elektromos robogóval járja a várost Kozáry Ferenc, a Vörösmarty Színház színésze, három leánygyermekes édesapa.

– Nagyon praktikus, szeretem, csöndes. Nem tud elromlani: nincsenek motorgondjai – beszélt kérdésünkre környezetbarátságos járgányáról. Akár pár óra töltés elég neki, hogy feltöltődjön – mármint a robogó –, s már suhanhat is vele dolgára a színész. Mit neki dugó, fizető par­koló…

Kozáry lassan húsz éve a fehérvári teátrum tagja. Együtt lüktet a város, a megye kulturális életével. Vagy ott van például a fehérvári babauszoda, amelynek alapítója volt.

– Azzal vertem itt gyökeret. A bizonyítékom, hogy én komolyan gondoltam Fehérvárt – mondta erről. Amikor családjával a városba költözött, akkor építette a máig működő intézményt. Ahol szerinte nem is maga az úszástanulás a lényeg, hanem az, hogy a babák küzdeni tanulnak, a szülői dicséret segíti lelkük épülését.

Ernst vérbíró. Ez egészen más: Kozáry Ferenc egyik aktuális szerepe a színházban. Sobor Antal Perelj, Uram! című kisregényét Román Károly alkalmazta színpadra. Kozáry személyesen is ismerte őket.

– Szimpátia volt közöttünk – mondta Soborról. – Nagyon pengeagyú, nagyon jó emberként gondolok rá vissza. Néha zsűriztünk együtt versmondó versenyeken. Ahogy Román Karcsival is – tette hozzá.

Kozáry Ferenc két évtizede szolgálja Székesfehérvárt és Fejér megyét
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Kozáry mint fehérvári ember is érti, érzi a fontosságát, hogy repertoárra került a fehérvári szerzők csákberényi kötődésű műve. Ferenc színpadi szerepei mellett is aktív. Vezetett diákszínjátszó kört, most éppen a Kossuth iskola tanulóival készül a tavaszi Odüsszeiára, állandó mentora a versünnepnek. Október 27–28-án ismét a zsűriben ül majd a Pál István Fesztivál országos színházi találkozóján. Két éve Kincsesbányán, tavaly Magyaralmáson csinált színházat helyi kezdőkkel! Idén Sárszentágotán vesz részt ha­sonló teremtő munkában. Most is próbálnak Ágotán, az Isten pénzét viszik színre: év végén bemutató, februárban viszik a Nemzeti Színházba!

Amatőr színjátszó csoportvezetőket is tanít.

A velük való élményekről beszélve kifejtette, hogy a „színházasdi” jó terep az élet analizálására, hiszen színészi eszközökkel az utcán járva is találkozhatunk, a szomszéd asszony, a bolti eladó viselkedésében is… – Sok mindenről árulkodik a ruházat, a gesztusok, az íráskép, a testbeszéd. Ezek mind a színházhoz tartoznak, jellemzik az embert, megértésük megkönnyíti az eligazodást a világban – magyarázta. Kozáry Ferenc a Prima kapcsán kihangsúlyozta, különleges, hiszen a vállalkozók a saját pénzüket teszik a díj mellé, ami külön emeli a Prima súlyát, jelentőségét.

S mit csinál, ha nem játszik, nem tanít? Faggattuk. – Akkor otthon töröm a diót, vagy főzöm a birsalmalekvárt, ilyesmi. Fenékig tejfel az életem – válaszolta nevetve.

Szavazzanak!

A hét jelölt közül hárman kapják meg az egymillió forinttal járó Fejér Megyei Prima Díjat, egyikük pedig a közönségdíjat, amely negyedmillió forintot ér. Utóbbiról a mellékelt szavazószelvény visszaküldésével olvasóink is dönthetnek. Online a fejer.vosz.hu vagy a szekesfehervar.hu honlapokon voksolhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában