Már csak egy év van hátra

2018.09.29. 11:30

VVSI – Eveznek a világbajnokság felé

Amikor a Velencei-tavi Vízi Sportiskola, a Magyar Evezős Szövetséggel megpályázta a Masters Evezős Világbajnokság rendezési jogát, már akkor tudták, hogy hatalmas fába vágták a fejszéjüket – fogalmazott a 2019-ben rendezendő nemzetközi verseny kapcsán Deák Csaba, az iskola ügyvezetője. Addig ugyanis rengeteg még a teendő.

S. Töttő Rita

Deák Csaba a fejlesztésekről mesélt a Velencei-tó partján

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Nagy erőkkel és tervekkel készül a 2019-es Masters Evezős Világbajnokságra a Velencei-tavi Vízi Sportiskola (VVSI). A sukorói evezőspályán most még kevés látszik abból, mekkora eseményre készülnek, a földmunkák és a partfal-rekonstrukció mellett ugyanis ugyanúgy ott áll a parton a hetvenes években épült, s mára meglehetősen leromlott állapotba került céltorony is. Sok mindent rendbe kell hozniuk egy év alatt – erről kérdeztük Deák Csabát, a VVSI vezetőjét.

Két terv

Két kidolgozott terv volt a bajnokság megrendezésére: az egyik az, hogy csak a megrendezésre fókuszálunk, s minden, amire szükség van, béreljük, ideiglenesen fel­építjük. Majd pedig, amikor vége a világbajnokságnak, lebontunk mindent. A másik terv pedig az volt, hogy addig minél több infrastrukturális fejlesztést hajtunk végre a pályán, illetve az ahhoz kapcsolódó szárazföldi kiszolgálólétesítményekben, hogy a következő 10–20 évben minden magyar és nemzetközi versenyt ki tudjunk szolgálni

– mondta el a Fejér Megyei Hírlapnak az iskola vezetője, milyen alternatívákat állítottak maguk elé a világbajnokság megrendezése kapcsán.

Fejlesztési források

Az óvatosság jegyében a kormány végül – két éve – a verseny megszervezését támogató tervet fogadta be, melyre 1 millió eurós forrást biztosítottak, amely nagyságrendileg 300–320 millió forintot jelent. Ez, fogalmazott az iskola vezetője –, nemcsak a versenyre megy el, hanem három évre elosztva az előkészítő munkákra, pályázatokra, tanulmányokra, az adminisztrációs feladatokra is.

– De ez az összeg elég arra, hogy egy jó világbajnokságot tudjunk szervezni – jelentette ki Deák Csaba, aki egyébként mégis továbbment: a világbajnokságra hivatkozva az illetékes sportszövetségek együttműködésével igyekezett még minél több fejlesztési forrást bevonni. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség például eddig 100 millió forinttal járult hozzá az elmúlt két évben az infrastruktúrafejlesztéshez. Ennek köszönhetően vizesblokkokat újítottak fel, valamint a gyerekek edzéskörülményeit javítandó, komplex napkollektor-rendszert építettek ki. A Magyar Evezős Szövetség pedig 150 millió forintos pályázati forrással támogatta az iskolát. Az ebből megvalósítandó projektek a közeljövőben indulnak.

Deák Csaba a fejlesztésekről mesélt a Velencei-tó partján
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Ennek segítségével hozhatjuk olyan állapotba az evezőspályát, melynek köszönhetően méltó körülmények között fogadhatjuk majd a versenyzőket – mondta az ügyvezető, hozzátéve: ebbe beletartozik a meglehetősen leromlott állapotú, hetvenes években épült céltorony teljes újjáépítése, s mindemellett egy partközeli hajótárolót is építenek. – Víz alatti fejlesztések szintén várhatók ebből a keretből, amelyek feltétlenül szükségesek egy világbajnokság megrendezéséhez. Egy magyar cég segítségével az evezőspálya nem látható alépítményeinek építését végezzük, melynek során 33 acélcölöpöt vertek le a víz alatt. Erre kerül rá a sorkötélháló, amelyre pedig a bóják kerülnek. Ez kevésbé látványos munka, viszont annál lényegesebb és 40–50 millió forintos beruházást jelent. Új, strapabíró stégekre cseréljük továbbá a hetvenes-nyolcvanas években épülteket, de lesznek majd mobil szaniter vizesblokk-konténerek is.

A VVSI 2 milliárdos terve

Emellett van egy nagy, 2 milliárd forintos terve is a VVSI-nek. Ebben sok minden szerepel, többek közt egy 600 millió forintos állandó, multifunkciós lelátó építése, alatta orvosi szobákkal, doppingellenőrző szobákkal, öltözőkkel, kiszolgálóhelyiségekkel. S mivel a sukorói telep alap infrastruktúrája gyakorlatilag tönkrement, ezért új közművek és elektromos hálózat is szükségeltetik. Ezek kiépítése, felújítása is kikerülne ebből a 2 milliárd forintból. Deák Csaba szerint ez a későbbi tervek miatt is fontos lenne: – A hosszú távú elképzelések megvalósításában is sokat segítene, ha ez a javaslatcsomag állami segítséggel megvalósulhatna: az utánpótlás számára létesülhetne általa egy olyan sportbázis, amely magyar és nemzetközi szintnek is megfelelne és kiszolgálhatná az ide érkező sportolókat, szurkolókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában