Rendeződni látszik a helyzet

2018.09.01. 11:30

Új vezetőséggel indul a tanév a pusztaszabolcsi iskolában

Rendhagyó módon történt meg a vezetőségváltás augusztus végén a József Attila Általános Iskolában. A szülők egy ideig bizonytalanságban voltak. A helyzet mára rendeződni látszik.

Bokros Judit

Idei ballagás az iskolában, még nyár elején. Új igazgatóval vágnak neki az új tanévnek

Fotó: Kovács Lajos

A legutóbbi testületi ülésen is téma volt az általános iskola helyzete. Kiderült: tavasszal intézményvezetői pályázatot hir­detett a fenntartó tankerület, hogy újabb öt évre igazga­tót választhassanak. Az iskola honlapján is olvasható dokumentumok szerint ketten indultak a posztért: az intézményt tíz évig vezető Kocsis József, valamint a tantestület egyik tagja, Tüke László, aki alpolgármester is.

Végül nem vállalta

Az illetékes minisztérium (EMMI) egyiküket sem nevezte ki öt évre, hanem egy évre szóló megbízatást akart adni Kocsis Józsefnek, aki azonban végül nem vállalta a feladatot. Ez augusztus 15-én derült ki, amikor az addigi vezetőségnek lejárt a megbízatása. Mivel helyettesei közül szintén senki nem vállalta a feladatot, így az iskola felelős vezetés nélkül maradt, körülbelül két héttel a tanévkezdés előtt. A szülők aggódtak, hiszen jó ideig nem volt hivatalos információjuk arról, hogyan tovább.

2019 tavaszán új pályázat

A fenntartó megoldást talált a helyzetre, s augusztus végére kiderült az új vezetők sze­mélye. A Dunaújvárosi Tan­kerületi Központot arról is kérdeztük, fenntartóként me­lyik pályázatot támogatták, s a kiírás szerinti öt éves időtartam helyett miért csak egy évre szólt volna az igazgató megbízatása?

A tankerület így nyilatkozott: „A minisztérium a döntési folyamat során minden körülményt, köztük a véleményezésre jogosultak javaslatait, a benyújtott pályázatokat, va­lamint a szakmai szempontokat mérlegelve, az intézmény jövőjét szem előtt tartva határozott úgy, hogy az egyik pályázót – az iskola volt vezetőjét – bízza meg egy évre az intézményvezetői feladattal. A megbízást az intézmény volt vezetője nem fogadta el. A Dunaújvárosi Tankerületi Központ ezután az intézmény SZMSZ-ében foglaltak alapján járt el, s jelölte ki egy évre az intézmény megbízott vezetőjét. Az újabb nyilvános pályázat kiírására 2019 tavaszán kerül sor.”

Értetlenül áll a történtek előtt

A pályázatokat többen véleményezhették. Az iskolai do­kumentumokból kiderül: a nevelőtestület, az alkalmazotti közösség és például a szülői munkaközösség is inkább Kocsis József pályázatát támogatta.

Az iskolát tíz évig vezető, Pusztaszabolcsra Fehérvárról ingázó Kocsis József lapunknak elmondta: Szerette volna folytatni a munkát, hiszen számos korábbi és folyamatban lévő, sikeres országos szintű pályázat fűződik a nevéhez, amelyek eredményei főleg a következő egy-két év­ben látszanak majd. Ezért is pályázta meg újra az igazgatói posztot öt évre. Nem érti, miért nem nevezték ki, s ha nem felelt meg öt évre, akkor egy évre miért akarták megbízni?

Ezért sem vállalta végül a feladatot. A tantestületet és a szülőket az előző vezetőség augusztus 15-én tájékoztatta. Az elmúlt hetek eseményei megviselték és értetlenül áll a történtek előtt – fogalmazott a volt igazgató.

Idei ballagás az iskolában, még nyár elején. Új igazgatóval vágnak neki az új tanévnek
Fotó: Kovács Lajos

Helybelit szerettek volna

A szintén véleményezési jogkörrel rendelkező képviselő-testület többsége nem Kocsis József pályázatát támogatta. Csányi Kálmán polgármester ezt a nyílt testületi ülésen és lapunknak is azzal indokolta: elsősorban helybeli embert szerettek volna az igazgatói székben látni, mert úgy véli, hogy aki Szabolcson is él, az jobban ismeri a helyieket, az ügyeket. Idén először volt tíz év után másik jelölt, akit alkalmasabbnak tartottak a posztra. A polgármester örül annak, hogy megoldás született, és voltak, akik fölvállalták a nehéz feladatot ebben a helyzetben.

A kedélyek lassan lecsillapodnak

Megkérdeztük a szülői munkaközösséget is. Annak ve­zetője, Kenyér Péterné Tímea, valamint Pergelné Szi­lá­gyi Márta tag elmondta: július végére alakult ki a bizonytalan állapot, s nem hivatalos forrásból tudták meg, hogy a volt igazgatót csak egy évre bíznák meg. Ők azért támogatták inkább őt, mert az elmúlt években sok pénzt „hozott” az iskolának, és jól kidolgozott pályázata volt. A bizonytalan helyzet találgatásokra adott okot a tanévkezdést illetően. Miután megkapták a hivatalos tájékoztatást 27-én, valamelyest megnyugodtak. A szülők többsége jelenleg úgy látja: az új vezetőség végzi a dolgát, igyekszik, s ők igyekeznek ehhez gyermekeik érdekében a lehető legtöbb támogatást megadni. Nem lesz azonban könnyű ez az év – tették hozzá.

Az iskola egy évre megbízott vezetője Gódi Katalin lett. Tőle megtudtuk: munkáját két igazgató-helyettes segíti. Úgy érzi, hogy a kedélyek lassan lecsillapodnak, a tantestület egységesnek tűnik, csütörtökön megtartották a tanévnyitó értekezletüket. A fenntartótól, a kollégáktól, az önkormányzattól is támogatást kapnak a munkához, ami sokat jelent. Az éves tantárgyfelosztás meg­történt, az órarend kész, és a munkaterv is folyamatban van. A szakos lefedettségük jó, és a fejlesztést igénylő tanulókat is el tudják látni. Hétfőn várják a diákokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában