erősemberek skótszoknyában

2018.09.19. 15:30

Toldinál is keményebbek – Fehérváron edzettek a Skót Felföldi Játékosok

A Skót Felföldi Játékok számait bemutató edzésnek lehettünk tanúi kedden délután Fehérváron. A jó hangulatba csak a szúnyogoknak volt beleszólása.

Tringli Alexa

A Skót Felföldi Játékok (Highland Games) Magyarországon még fiatal sportágnak számít, csupán 2002 óta rendeznek versenyeket itthon. A mai erősemberversenyek elődjének számító Skót Felföldi Játékok Skóciában már több mint ezer éve jelen van; a klánok közti versenyzésekből nőtte ki magát. A hódító angolok megtiltották a skótoknak a fegyverviselést, így ezekkel a játékokkal döntötték el, ki érdemes arra, hogy a klán vezére legyen. Ma ugyanezeket a feladatokat végzik el a versenyzők, többtíz kilós kalapácsokat és fagerendákat dobnak, és többszáz kilós köveket cipelnek a puszta kezükkel – mindezt skótszoknyában.

 

Ennek tudatában látogattuk meg a három sportembert edzés közben. Kiss Tibor, a Magyar Felföldi Játékok Szövetségének frissen kinevezett elnöke, nyolcszoros magyar bajnok, Vass István és Mounier Stephane mutatta be nekünk, miből is áll egy felkészülés.

Lendületben a láncos súly – Mounier Stephane még csak másfél éve kezdett bele a felföldi versenyzésbe, de máris előkelő helyeken végez
Fotó: Elekes Gergő/Feol

A fiúk kiltben érkeztek az edzésre, két magyar és két skót zászlóval, az ún. andráskeresztes kék lobogóval és a sárga alapú, ágaskodó vörös oroszlánt ábrázoló skót királyi zászlóval. Mounier volt felelős a zenéért, Kiss Tibi a hangulatért. A rengeteg szúnyog megnehezítette a sportolók dolgát, így levonták a konklúziót: legközelebb spray nélkül el sem indulnak.

Vass István az igmándit dobja, előtérben a könnyű láncos súly
Fotó: Elekes Gergő/Feol

Négy versenyszámot mutattak be a nyolcból, igmándi kalapácsot és könnyű skót (7,2 kg) kalapácsot dobtak, könnyű (12,5 kilós) láncos súlydobásnak, és a breamer kőlökésnek (most 8,4 kilogrammos kővel) is tanúi lehettünk. Mindkét kalapácsot helyből dobták, nem pörögtek maguk körül, mint a olimpiai kalapácsvetők. A 13 kilós igmándi kalapácsról megtudhattuk, hogy magyar találmány, Nagyigmándon készítette el Mészáros Miklós, aki még ma, 80 évesen is aktívan sportol.

Kiss Tibor a könnyű skót kalapáccsal a kezében
Fotó: Elekes Gergő/Feol

A versenyszámok bemutatásáról videót is készítettünk, melyet nemsokára Önök is láthatnak a feol.hu oldalán.

A két skót zászló között a magyar is megbújik
Fotó: Elekes Gergő/Feol

Több verseny idén már nem vár a fiúkra, ám elmondásuk szerint még hóban is fognak edzeni. Természetesen kiltben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában