Az idei év megint szép lett...

2018.09.23. 15:12

Szobrot avattak és a megyei borverseny díjazottjait ünnepelték

A természet idén is csodás évjárattal ajándékozza meg a borkedvelőket – vetítette előre szakmai előadásában a Szőlészet ünnepén a szakember. Volt sok napsütés és csapadék is, amelynek eredménye remélhetőleg a következő megyei borversenyen már látszódni fog. Ezúttal azonban még a korábbi kamarai megmérettetés eredményeit ünnepelték a megye borászai a kápolnásnyéki Halász-kastélyban. Ahol szoboravatással kezdték a napot.

S. Töttő Rita

Egy kétszáz éves kovácsoltvas kereszt ihlette L. Simon László szervezőt arra, hogy a Fejér megyei borász-élet elkötelezett támogatójaként és résztvevőjeként felállíttassa azt az emlékművet, amelynek otthona – a kápolnásnyéki Halász-kastély – mostantól minden esztendőben a legjobb megyei borok ünnepének helyszíne is lehet. De kezdjük az elején: az országgyűlési képviselő egy régiségvásáron látta meg a cirádás keresztet, amely az alapja, pontosabban teteje lett annak a szobornak, amelynek elkészítésére a kápolnásnyéki Richter Ferenc szobrászművészt kérte fel. A szobrot – egy szőlőindákkal átölelt oszlopot, tetején a kereszttel – szombaton avatta fel a kastély parkjában, Győrffy Balázs országgyűlési képviselő társa, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke segédletével. Az eseményt hagyományteremtő célzattal rendezte meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei szervezete és a Velencei-tavi Kistérségi Alapítvány, mégpedig azért, hogy díjazza annak a megyei kamarai borversenynek az 56 résztvevőjét, akik között pezsgőgyártókat és borkészítőket is találhatunk. Ez alkalommal tíz aranyérmest, valamint több ezüst és bronzérmest köszöntöttek a díjátadón, amelyen a legjobbak a most felavatott szobor kicsinyített mását kapták emlékül, melyet Győri Ilona keramikus készített.

 

Az eseményen a szakemberek előadásokat is meghallgathattak – mielőtt megkóstolták volna egymás versenyeztetett borászati alkotásait. Mészáros Kálmán, a Nébih Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának vezetője arról beszélt, előzetesen mi várható az idei évjárattól. – A 2018-as év februárjában, márciusában arról beszéltünk, hogy el fog fagyni a szőlő a nagy hideg miatt. Mindenki várt. Ezzel ellentétben a rügyek nem fagytak el, sőt, a hirtelen beindult vegetáció és a nagy meleg miatt szinte a második permetezéssel kezdtünk – emlékezett vissza az év elejére a szakember. Idén 20 százalékkal több termés érett, a szőlőtermesztési munkásokból azonban nem lett több – a szakemberhiány tehát a tőkék mellett is éreztette hatását. Az előadásból kiderült: a nagy meleg után jó volt a virágzás, a folyamatos meleg miatt pedig optimális feltételek alakultak ki ahhoz, hogy jó termésalap képződjön. Amelyet még a Medárdkor érkezett negyvennapos eső sem tudott elmosni. A sok fürt a jó termés ígéretét hordozta magában, amelynek reményét kezdik visszaigazolni a két-három héttel korábban szüretelt korai fajták minőségi eredményei. Persze a borászok félelmei még nem múlhattak el, ott vannak még a közepes és késői fajták, melyek kapcsán továbbra is van min izgulni. – Az első borok azonban készen vannak, büszkén állíthatjuk, hogy az idei év megint szép lett – fejezte be előadását a szakember.

Az aranyérmes borok a következők:

Molnár Borház, Mór, Generosa 2017

Molnár Borház, Mór, Paulus Extra Dry pezsgő

Molnár Borház, Mór, Chardonnay 2017

Molnár Borház, Mór, Rozé gyöngyözőbor 2017

Csóbor Pincészet, Agárd, Kékfrankos rozé 2017

Csóbor Pincészet, Agárd, Caberet Sauvignon 2017

Vécsei Pincészet, Mór, Merlot 2015

Geszler Pincészet, Mór, Zenit 2016

L. Simon Borászat, Agárd, Sauvignon Blanc 2017

Lics Pincészet és Szőlészet, Pákozd, Cabernet Sauvignon 2016

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában