Kampány indul az utánpótlásnevelésért

2018.09.22. 15:30

Tizenegy szakdolgozó vehetett át munkájáért elismerést Csákváron

Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Veled másokért néven indult kampányának első kisfilmjét is bemutatták azon a szakmai napon, amelyet Csákváron rendeztek pénteken és amelyre a megye egészségügyi szakdolgozóit várták.

Borsányi Bea

A díjazottak ábécé sorrendben: Asztalos Mária, Bedics Éva, Devecseri Béláné, Hajós Tamásné, Kávási Katalin, Kelemen Istvánné, Lázárné Lukácsi Tímea, Nagyné Sárközi Éva, Nyikos Tibor Józsefné, Pápai Imre, Szabadosné Farkas Zsuzsanna

Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

A Fejér Megyei Szakdolgozók Napja, amelyet először 2012- ben rendeztek meg, mára hagyománnyá vált. Az esemény minden évben remek alkalom arra, hogy a megyében dolgozók megismerjék egymás munkáját és szakterületét, szakmailag képezzék magukat, de egyben lehetőség arra is, hogy a dolgos hétköznapokból egy kicsit kikapcsolódjanak és ünnepeljenek. Így történt ez a hetedik alkalommal megtartott szakmai napon is, ahol tizenegy szakdolgozó vehetett át munkájáért elismerést, valamint nyolc előadó tartott különböző témákban szakmai előadást a délelőtt folyamán.

Több fronton is igyekeznek megszólítani a ma 13-14 éves korosztályt

Az esemény elején többek között Csernavölgyi István, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház főigazgatója köszöntötte a résztvevőket, és kiemelte: a mai high-tech világban is vannak még olyan szakmák, amelyben továbbra is a legfontosabb tényező az ember. Ezek közé tartozik a gyógyítás is. Lényeges, hogy a szakma meg tudja szólítani a fiatalokat, hogy a jövőben is legyen kellő számú szakember a gyógyításban. A főigazgató egy rászoruló szavait idézve mondott köszönetet és kívánt erőt és kitartást a további munkához: „Köszönet azoknak, akik áldozatos munkájukkal visszaadták a gyógyításba vetett hitet”.

A díjazottak ábécé sorrendben: Asztalos Mária, Bedics Éva, Devecseri Béláné, Hajós Tamásné, Kávási Katalin, Kelemen Istvánné, Lázárné Lukácsi Tímea, Nagyné Sárközi Éva, Nyikos Tibor Józsefné, Pápai Imre, Szabadosné Farkas Zsuzsanna
Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

 

Balogh Zoltán, a MESZK elnöke elmondta, Magyarországon ma mintegy 150 ezren dolgoznak az egészségügyben, amelyben azonban egyre jobban érezhető a növekvő szakemberhiány. Optimista becslések szerint is mintegy 23 500 fő hiányzik ahhoz, hogy a nyugdíjba vonulókat pótolni lehessen a következő években. Ez a hiány már veszélyeztetheti az egészségügyi ellátás biztonságos működtetését. A rendszerből orvosok is hiányoznak, de a szakdolgozók létszámának a­lakulása jóval aggasztóbb. A szakdolgozói utánpótlás nevelése érdekében kampányba fogott a kamara, több fronton is igyekszik megszólítani a ma 13-14 éves korosztályt, hogy népszerűsítse az egészségügyi pályát. Statisztikai adatok szerint egyébként mintegy 25-30 százalék az egészségügyben dolgozók között azoknak az aránya, akiknek a családjában van valamilyen kötődés az egészségügyhöz.

Balogh Zoltán és Bokorné Sike Erika adta át az Aranylámpás díjat Pápai Imrének
Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

A szakmai napon átadták a Semmelweis napi elismeréseket is, összesen tízen részesültek oklevélben a megyei szakdolgozók közül.

Átadták a 2012-ben alapított Aranylámpás díjat is, amely a területi szervezet azon tagjának adományozható, aki hivatásának képviseletével az egészség megőrzése, betegségek megelőzése, az ápolás, gondozás, betegellátás területén magas színvonalú, példaértékű munkát végez, valamint a MESZK Fejér Megyei Területi Szervezet feladataiban aktívan részt vesz és kimagasló közösségépítő teljesítményt nyújt. Az elismerést idén Pápai Imre, az Országos Mentőszolgálat Fejér megyei volt vezető mentőtisztje kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában