Félévszázados osztálytalálkozó Tabajdon

2018.09.07. 15:20

Ötven éve ballagtak, negyvenöt év után látták egymást viszont

Ötven éve, 1968-ban ballagott el az általános iskola nyolcadik osztályából a huszonhárom végzős, ami nagy létszámnak számított a faluban.

Zsohár Melinda

Fotó: Zsohár Melinda/Fejér Megyei Hírlap

Később mindig kevesebben voltak, ezért aztán hol megszűnt a felső tagozat, hol az egész intézményt be akarták zárni, végül a község és a református egyház eltökéltsége nyomán mégis nyolcosztályos iskola működik Tabajdon. Az 1968- asok mindazonáltal a művelődési házban találkoztak, ami egyébiránt valaha református iskola volt, de azt is átépítették azóta.

Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

Renoválják az általános iskolát is – jó hírek ezek egy faluban. Az ötven évvel ezelőtti ballagás után az első ötéves találkozót még megtartották, de aztán soha többet, csak az idén. Vázsonyi Istvánné Fülöp Éva vállalta magára a szervezést, ami ennyi idő után nem olyan egyszerű, mondta Fodor László, a másik lelkes osztálytárskereső. Annak idején Ballai Mátyásné volt az igazgató, az osztályfőnök Kiskasza György. Sajnos, egy tanár sem jött el a félszáz esztendeje végzettek közé, a legtöbben elhunytak, a még élők nagyon idősek.

Fotó: Zsohár Melinda/Fejér Megyei Hírlap

A megjelent tizenhét volt diák közül hatan most is Tabajdon laknak, a többiek elköltöztek a faluból. Az osztálytársak közül négyen örökre eltávoztak, róluk megemlékeztek, s megpróbálták összefoglalni a negyvenöt év alatt történteket. Most erősen fogadkoztak, hogy nem várnak ennyit, de még ötöt sem, jövőre ismét összehozzák a társaságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában