Továbbviszik a hagyományt

2018.09.29. 07:15

Mihály-napi vásárt tartottak a Széna téren

Sokat készültek a Széna Téri Általános Iskola diákjai erre a napra. Tucatnyi tanórán át dolgoztak a gyerekek, pedagógusok és szülők.

Palocsai Jenő

Nagy volt a forgatag a portékával megpakolt standoknál

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

A Széna tér a Felsőváros és a Víziváros közé ékelődik és a középkor óta vásárokat rendeznek ezen a területen. Ezt a hagyományt tartják életben a mai napig az itt tanuló iskolások, tanáraik segítségével.

Tavasszal, György-napon hajtották ki minden évben az állatokat a legelőre, és onnan csak ősszel, Mihály-napon térhettek vissza a jószágok téli szálláshelyükre. Ahogy évszázadokkal korábban, most is Mihály-napi vásár volt a Széna téren. Volt is ott kézi kukoricamor­zsoló, da­ráló, sőt karikás ostor is.

Nagy volt a forgatag a portékával megpakolt standoknál
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Tanulók és tanárok közös erővel és jókedvvel alkották meg azokat a dísz- és használati tárgyakat, amiket el lehet adni ezen a jeles napon. Ezzel a munkával párhuzamosan, tanítás után, kis család-iskola csapatépítő tréning keretében, alkotó délutánoknak adott otthont az intézmény, ahol egészen komoly alkotások is születtek, mint az ajtóra való őszi koszorúk, a varrott táskák és a mézeskalácsszívek. Az utolsó pillanatban pogácsa is készült a nagy nap előtt. Kisgyermekekből álló színház társulata játszott az iskola homlokzata alatt. Az előadást taps, a tapsot vásári forgatag követte, mert a gyerekek, mintegy vezényszóra, megindultak a standok felé, hogy minél több helyen vásárolhassanak.

A nagy piacból befolyó összeg természetesen az ügyön sokat munkálkodók osztálypénze lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában