Olvasóink írták

2018.09.26. 14:00

Nyomortelepet idéző látvány Szedreskerten

„Nem tudom elhinni, hogy csak engem zavar ez a nyomortelepeket idéző látvány, és fenntartható állapot ez egy lakóövezetben, közvetlen szomszédságban egy bölcsődével és egy anyaotthonnal, valamint népes lakóközösséggel” – írja olvasónk az egyik szedreskerti hulladéktároló kapcsán. Felvetése jogos, de ki tehet valamit?

S. Töttő Rita

Olvasónk szerint méltatlan a szeméttároló környéke

Fotó: olvasó

Nem a Szedreskert az egyetlen lakótelep, ahol a lakók a nagyobb hulladéktól úgy szabadulnak meg, hogy kiteszik a kuka mellé. Jellemző ez szinte mindenhol sajnos, az elszállíttatás azonban – jobb, ha tudjuk –, nem feladata a szemétszállító szolgáltatónak. Olvasónk azonban nem bírta tovább a látványt, képeket készített Székesfehérváron, a Szedreskerti lakónegyed 7–8–9. számú lépcsőházaival szemben található hulladékgyűjtőről, és így jellemezte a helyzetet: „Nagyjából a nyár elején eltűnt a többi szemeteskonténer, amik a háztömb első és utolsó épületeinél álltak, azóta amennyire én látom, ez az egy gyűjtő »üzemel«. A zöld rácsnak, ami a belső konténert »védi«, valaki autóval nekihajtott, megrongálódott, azóta az illetékeseknek nem sikerült megjavíttatni, zárni nem lehet, bár igazából nincs is értelme, hiszen jól láthatóan jó páran vannak, akik nem erőltetik magukat azzal, hogy kukába dobják a szemetet.”

A látvány valóban méltatlan és a lomtalanítási szezont idézi, nem csoda hát, hogy a lakó e szavakkal fejezte be mondandóját:

Nem tudom elhinni, hogy csak engem zavar ez a nyomortelepeket idéző látvány, és fenntartható állapot ez egy lakóövezetben, közvetlen szomszédságban egy bölcsődével és egy anyaotthonnal, valamint népes lakóközösséggel.

Olvasónk szerint méltatlan a szeméttároló környéke
Fotó: olvasó

A város tisztaságának fenntartása közös feladatunk!

Egészen biztosan nem fenntartható állapot az ilyen, ezért felkerestük a Depóniát a helyzettel kapcsolatban. Steigerwald Tibor, a társaság ügyvezetője a Fejér Megyei Hírlap jelzése nyomán múlt héten ellenőriztette a területet, melynek során kiderült: a Ligetsor felújítása miatt a Ligetsor 7–8–9. és a Ligetsor 10–11–12. társasházak edényeit hosszabb időre áthelyezték a Szedreskerti lakónegyed 7–8–9-es lépcsőházak mellé. Majd a felújítás befejeztével ezek az edények visszakerültek eredeti rendeltetési helyükre. „Tehát eddig sem azért voltak ott, hogy a Szedreskerti lakónegyed 7–8–9. lakói belepakoljanak, hanem azért, hogy a fent említett társasházak hulladékgyűjtő edényei megközelíthetőek legyenek. Természetesen a társasház rendelhet további konténert, amennyiben úgy érzi, hogy a keletkező hulladék mennyisége a jelenlegi edények űrtartalmát meghaladja.” Arról azonban, hogy erről a lakóházakban élők tudjanak, az adott társasház feladata lenne gondoskodni, ahogy arról is, hogy a zöld rácsos kukatároló ketrec, amely megsérült, meg legyen javítva.

A Depónia sem a kukák környékének takarítására szerződik a lakókkal, társasházakkal. Feladata, hogy a „közszolgáltatás keretében a települési hulladékokat gyűjtse, elszállítsa, kezelje”. Az ügyvezető ennek ellenére hozzátette: a gyűjtés során igyekszenek rendet tenni a helyszínen, annak ellenére, hogy ez nem feltétlen lenne feladatuk. „Nem mi szórjuk szét a hulladékokat, és a gyűjtőedények és környékük kezelése, tisztán tartása sem a mi feladatunk. De tesszük, mert közszolgáltatók vagyunk. Azt azonban hangsúlyozni kell, hogy városunk tisztán tartása csak nekünk, a lakosság segítsége nélkül nem megy. Kérünk mindenkit, hogy segítsenek minket lakókörnyezetünk megóvásában és tisztán tartásában” – hívta fel a figyelmet válaszában Steigerwald Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában