figyelemfelhívás

2018.09.20. 07:25

Szombaton kilencedik alkalommal indul a mellrák elleni séta Székesfehérváron

Szeptember utolsó hétvégéjén ismét közös sétára invitálják a fehérváriakat, amellyel a mellrák elleni küzdelem támogatására és a szűrővizsgálatok fontosságára hívják fel a figyelmet szeptember 29-én.

Borsányi Bea

Fehérváron 2006 óta szervezik meg a mellrák elleni sétát Fotó: Archív

Szombaton reggel, a korábbi évektől eltérően 9 órakor indul a séta az Országalmától, majd a belvároson áthaladva a Palotai kapu téren felállított Rich­ter Egészségváros program keretében szakemberek adnak tanácsot a mellrákkal és a mell önvizsgálatával kapcsolatban is. Az eseményt megelőző szerdai sajtótájékoztatón Pásztor László egészségfejlesztési koordinátor kiemelte, hazánkban élete során minden nyolcadik nő érintett mellrákban.

Fehérváron 2006 óta szervezik meg a mellrák elleni sétát Fotó: Archív

Ezért 45 év felett kétévente hívják be központi szűrővizsgálatra a nőket, ám a részvételi arány a többéves kampány ellenére is évenként változó: tavaly például csak 50 százalékos volt, míg tavalyelőtt ugyanez a szám 60 százalék fölött alakult.

Mivel a mellrák kialakulását nem lehet megelőzni, viszont az időben felfedezett daganatos megbetegedés gyógyítható, ezért kiemelt fontosságú a rendszeres szűrésen történő részvétel, illetve a havonkénti önvizsgálat.

A sétán arra is lesz lehetőség, hogy ha valaki nem jelent meg korábban a központi szűrésen, új időpontot egyeztessen magának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában