Százhetven és húsz év

2018.09.29. 07:45

Kettős évfordulóra emlékeztek Lepsényben

Kettős évfordulóról emlékeztek meg idén a szeptember végi Nemzetőr Ünnepségen Lepsényben.

Szanyi-Nagy Judit

A nemzet őrei is felsorakoztak az emlékműnél, hogy leróják tiszteletüket

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Szeptember 29-én 170 éve annak, hogy Pákozdnál Móga tábornok csapatai, népfelkelői szétverték Jellasics horvát csapatait. Erről szólt a tegnapi megemlékezés Lepsényben. Valamint a helyszínen álló Nemzetőr-emlékműről: az önkormányzat képviselő-testülete, a Lepsényi Népkör Egyesület, illetve más civil szervezetek 1998-ban, húsz éve készíttették el ezt a monumentumot, a lakosság támogatásával. Az emlékmű anyaga a csata helyszínéről származik, ezzel is utalva azokra a lepsényi nemzetőrökre, akik a maguk módján, közvetetten részt vettek a pákozdi csatában. A két boltív a kivont kardot és a kiegyenesített kaszát szimbolizálja – elevenítette fel a múltat Borsos György könyvtáros.

Az őszi napsütésben az általános iskola harmadik, negyedik osztályos tanulói énekeltek, szavaltak, de a korhű nóták felidézésében az Esthajnal Nyugdíjas Klub tagjai is segítettek.

A nemzet őrei is felsorakoztak az emlékműnél, hogy leróják tiszteletüket
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

– A világtörténelem szerves része a magyar történelem. De a magyar történelemnek is számos építőköve van, egyike ezeknek a lepsényiek és mezőszentgyörgyiek 1848-as szereplése – hangsúlyozta Dobronyi Tamás alpolgármester, hozzátéve: minderre bizonyíték a Mezőszentgyörgyön született Eötvös Károly A nagy év apró emlékei című műve. S ugyanígy az is köztudott: Kossuth felhívására végül százhuszonhárom lepsényi polgár jelentkezett nemzetőrnek.

A kort a Magyar Nemzetőrök Országos Szövetségének négy Fejér megyei tagja is megidézte, akik mellett az ünnepség végén mintegy tucatnyian fejezték ki tiszteletüket az emlékmű talapzatánál elhelyezett koszorúval.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában