Közel nyolcvan fiatal versengett

2018.09.27. 07:45

Ifjúsági járőrversenyt szerveztek Pákozdon

Országos ifjúsági honvédelmi járőrversenyt rendeztek szerdán a KEMPP – Nemzeti Emlékhely területén, a Honvédelmi Sportszövetség égisze alatt, a Honvéd Szondi György Sportegyesület szervezésében.

Sági Zoltán

A vízi akadálypályához a hátteret, illetve a profi kormányosokat is a VVSI biztosította

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szerdán délelőtt a KEMPP parkolójába érkező látogatókat olyan sürgés-forgás fogadta, hogy – a kiemelt rendezvények előkészületeihez tartozó sokadalomban – a szerdai járőrverseny középiskolás korú indulói szinte elvesztek volna, ha nem az obeliszk mellett, a magaslaton jelölték volna ki számukra a rajt-cél vonalat. A szervezők képviseletében Szentes László elnök tartotta kézben az eseményeket, akitől megtudtuk: a sokéves múlttal rendelkező versenyre idén 19 csapat nevezett be az ország minden részéről.

A vízi akadálypályához a hátteret, illetve a profi kormányosokat is a VVSI biztosította
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A megmérettetésre elsősorban 17–18 éves középiskolásokat vártak, ugyanis a 7 km hosszú, 9 feladatállomással fölszerelt profi , erőnléti pálya komoly fizikai megpróbáltatás a fiataloknak. Egyik állomáson például 200 homokzsákot kell megmozgatniuk a 4 fős csapatoknak. Fejenként 50-et akkor is, ha lányokról van szó. Egyre több ugyanis a vegyes összetételű, illetve a tisztán női csapat. Szentes László külön kiemelte a debreceni Kratochvill Károly Honvédelmi Középiskolát. Az onnan érkező csapatok tudatosan, egész tanévben készülnek erre a versenyre.

 

Az állomásokon a középiskolás diákokra váró feladatok az évek során csiszolódtak olyan komplexitásúra, hogy ma már nem szükséges külön elméleti kérdéseket föltenni: az akadályok leküzdéséhez elmélet és gyakorlat nagy fokú összhangjára van szükség. A szervezők által egyórásra tervezett akadálypálya tartalmazott tájékozódási, vízi erőnléti, kombinációs, egészségügyi, ügyességi és állóképességet igénylő elemeket.

A mátrixpályán is minden részidőt rögzített a rendszer
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A rókavadászat során például elrejtett jeladót kerestek a versenyzők vevővel és fejhallgatóval felszerelve. A lánycsapatok kedvence feltehetően a vízi akadálypálya volt, ahol a szervezők által kirendelt kormányos fiúk között magyar bajnok kenus is akadt. A versenyeredmények pontosságát digitális azonosító-rendszer biztosította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában