Kétszáz éven átívelő híd imádságokból

2018.09.15. 07:15

Adoremus Dominum imakönyv-kiállítás nyílt a Fekete Sas Patikában

Imádságos könyvek a Szent István Király Múzeum könyvtára gyűjteményéből címmel nyílott kiállítás pénteken a Fekete Sas Patikamúzeum kamaratermében.

Sági Zoltán

Tóth Tamás: „a katonaimakönyv az nagyon megindította a szívemet"

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

– Az időszaki kiállítás szorosan kapcsolódik a szombaton induló XII. Ars Sacra Fesztiválhoz, illetve a hétvégén megrendezésre kerülő Kulturális Örökség Napjaihoz, de kapcsolódik a Barokk Év programjaihoz is, hiszen a kiállítás szervezői a későbarokk korszaktól kezdve mutatnak be kiadványokat – mondta el bevezetőjében a SzIKM igazgatóhelyettese, Nagy Veronika.

A kurátorok, Brajna Mária könyvtáros és Varró Ágnes néprajzkutató által beválogatott kiadványok a XVIII. század közepétől napjainkig mutatják be az imádságos könyvek meghitten spirituális világát. A tárlat anyaga egyúttal helytörténeti vonatkozásokkal is rendelkezik, amennyiben a kiadványt itt nyomtatták vagy a szerzője helyi származású, esetleg az imakönyv tartalmaz helyi családtörténeti bejegyzéseket. Annak idején természetes volt ugyanis, hogy a gyarapodó család új tagjainak neve, illetve a nevezetesebb események odakerültek az imakönyvek lapjaira. A lapok közé pedig szentképek kerültek – de préselt virág és szerencsehozó, négylevelű lóhere is számolatlan mennyiségben; valamint lepecsételt gyónási bizonylatok – amelyek pontos funkciója, saját bevallása szerint, még a tárlatot megnyitó Tóth Tamás atya számára sem volt teljesen világos.

Tóth Tamás: „a katonaimakönyv az nagyon megindította a szívemet„
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Mint az esperes elmondta, a megnyitóra a Szent István bazilikából érkezett, ahol a föltárások jelen állapotában, alkalmilag olyan egykori, ezeresztendős templomrészletek is megtekinthetők, amelyeket emberi szem legközelebb talán csak generációk múlva pillanthat meg ismét. A városban pedig, ahol (rejtve vagy nyilvánosan) immár ezer éve imádkoznak, nagyon is helye van egy ilyen kiállításnak. E kijelentést látszik erősíteni az a tény is, hogy a kamaraterem falán fönt kék, körbefutó „ima-banneren” fehérvári kortársaink gondolatai olvashatók az imádságról.

A kiállítás megnyitóján zongorán közreműködött Szabó Adrienn, énekelt Kiss Melinda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában