Hetven Habsburg a kápolnában

2018.09.03. 18:30

A világ minden szögletéből érkeztek Habsburgok az alcsúti családi találkozóra

József nádor vér szerinti leszármazottai érkeztek a hajdani rezidencia parkjába – immáron nem először. A magyarrá lett Habsburgok utódai szétszóródtak, a vér erős kapocs sokuk között.

Zsohár Melinda

A magyarrá lett Habsburgok utódai szétszóródtak, de a vér erős kapocs sokuk között

Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

A rendszerváltás óta bensőséges kapcsolatot ápolnak a helyiekkel a hajdani József főhercegi család azon tagjai, akik innen távoztak a második világháború végén kicsi gyermekként a száműzetésbe. Habsburg Lotharingiai Mihály, Kinga és Géza testvérek halvány emlékeket őriznek az alcsúti életből, ám szüleik révén megőrizték a magyar nyelvet és a magyar identitást idős korukra is. Szép és demokratikus történet ez a viharos európai és magyar történelem dacára, sok személyességgel és érzelemmel e konkrét esetben. Alcsúton a temetőben nemrégiben egy Habsburg-kripta is épült, noha Budapesten is temetkeznek a nagy létszámú családból a mai napig.

A magyarrá lett Habsburgok utódai szétszóródtak, de a vér erős kapocs sokuk között
Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

Vasárnap rokontalálkozóra invitálta Mihály főherceg testvéreit, rokonait, nem utolsó sorban azért is, hogy a legfiatalabbak megismerkedhessenek egymással. Jöttek a tengeren túlról, Európa számos országából, a legtöbben még mindig Ausztriában, Németországban élnek. Jelen volt néhai Habsburg Ottó fia, György és felesége Eilika is, s sok-sok gyermek a köztudottan sokgyermekszerető Habsburgok közül. A hajdani alcsúti kis lakók, Mihály és Kinga Magyarországon telepedtek le, ők otthonuknak nevezik Magyarországot, a szintén magyarul kiválóan beszélő Géza az USÁ-ban él. A találkozón Mihály fia, Pál felszentelt pap, Varga Imre atyával, címzetes esperessel közösen celebrálták a kétnyelvű misét, a Mustármag egyesület felnőtt és gyermek tagjai szívbemarkoló gitáros énekükkel emelték az áhítatot. A kastély a háború végén elpusztult, a megmenekült, romos kápolnát azonban felújították, ez szolgál gyakran szakrális és kulturális találkozópontként Alcsútdobozon. Mint ezúttal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában