Eljutni valahová, mozgássérültként

2018.09.23. 07:00

A megyeszékhelyen harminchat buszon van lehetőség kerekesszék szállítására

Mozgássérültként, kerekes­székkel tömegközlekedni, eljutni valahová nem könnyű. Persze, az érintettek nap mint nap átélik ezeket a helyzeteket, s ők jellemzően már jól tudják, hová, mivel tudnak utazni.

Bokros Judit

A Viktória központ támogató szolgálatának buszába emelővel juthat föl a kerekesszékes ember

Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

A Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesületének elnöke, Horváth Klára maga is kerekesszékes. Vele beszélgetve kiderült: akinek lehetősége van rá, az saját gépjárművel jár, amelynek beszerzéséhez igénybe veheti a gépkocsivásárlási támogatást. Ennek összege új autó vételekor egymillió forint, használt jármű esetén pedig a vételár 60 százaléka, de legfeljebb 600 ezer forint. Az átalakítási támogatás mértéke annak költsége, de legfeljebb 90 ezer forint. Támogatás kérhető járműnek nem minősülő, három vagy négykerekes szerkezetre és legfeljebb 10 km/h sebességgel haladni képes, gépi meghajtású kerekesszékre, szintén a vételár 60 százalékáig, de legfeljebb 600 ezer forintig – olvasható a törvényi szabályozásban.

Sokan saját autóval járnak, de van, aki mopedet használ

Saját járművel mindenki akkor és oda indul el, ahová akar. Szükség lehet azonban valakire, aki a mozgássérültet átülteti az autóba, illetve a segédeszköz behelyezésében is segít. Ugyanez a helyzet a taxizásnál is, tehát kell egy kísérő, vagy a sofőrt lehet megkérni arra, hogy legyen a mozgássérült segítségére. Ez azonban nem várható el, a sofőr hozzáállásán múlik. A kerekesszékek nagy része ma már összecsukható, azok elvileg elférnek a kocsikban – mondta Horváth Klára, akinek tapasztalatai szerint egyébként nem jellemző, hogy a mozgássérültek nagy számban taxiznának, már csak az árak miatt sem. Többeknek van elektromos mopedje, kerekesszéke, ezekkel elég jól lehet Fehérváron közlekedni. Buszozni viszont csak akkor tud az illető, ha a jármű megfelelően felszerelt: alacsonypadlós és rámpája is van.

A Viktória központ támogató szolgálatának buszába emelővel juthat föl a kerekesszékes ember
Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

A Viktória Rehabilitációs Központ támogató szolgálata a mozgássérültek közlekedésében is segít. Van egy erre a célra beszerzett buszuk, emelővel, amely 2-3 kerekesszékes ember szállítására alkalmas, és még négy ülőhely is található benne. Erre a buszra föl lehet jutni úgy, hogy ki sem kell szállni a kerekesszékből. A támogató szolgálat járműve azonban késő este és hétvégén nem vehető igénybe – tette hozzá Horváth Klára. Ezekkel az információkkal általában tisztában vannak a helyi mozgássérültek, legalábbis azok, akik tagjai a hivatalos megyei egyesületnek.

Tömegközlekedés

A Fehérváron is szolgáltató KNYKK kommunikációs és marketinges főmunkatársa, Pruzsina Alice úgy tájékoztatott: a város helyi közlekedésében 53 autóbusz teljesít szolgálatot, ebből 22 szóló, és 14 csuklós (tehát összesen 36) olyan, ami rámpával ellátott, illetve a busz utasterében a kerekesszék rögzítésére alkalmas eszköz található. Fontos tudni, hogy a rámpának olyan teherbírásúnak kell lennie, amely nem csak a néhány tíz kilogrammos babakocsit, de az akár 80-90 kg súlyú kerekesszékes utast is biztonsággal elbírja a buszmegálló padkája és a jármű között.

Az emberi meghajtású eszközön kívül az elektromos hajtású, joystick irányítással rendelkező kerekesszékkel is fel lehet szállni ezekre az autóbuszokra, de azzal a kerekesszékkel, amelyen kormány van, illetve elektromos meghajtású mopeddel nem. Ezeket a típusokat oktatások keretein belül ismerteti a közlekedési központ az autóbusz-vezetőkkel.

A KNYKK Zrt. helyközi autóbuszjáratai közül csak néhány esetében van lehetőség – gyári kialakítás miatt – kerekesszékes utas szállítására. Egyéb esetben még a babakocsikat is csak összecsukott állapotban, a csomagtérben lehet szállítani. Ez azért van, mert gyárilag olyan kialakításúak a forgalomban lévő autóbuszok, hogy az utastérben a közlekedő felületet foglalnák el ezek az eszközök, így a menekülési utat zárnák el. A szabályokat egyébként tartalmazza a közlekedési központ üzletszabályzata is, így az autóbusz vezetője eszerint jár el a munkája teljesítése közben.

Taxi

A taxizás kapcsán két fehérvári társaságot szerettünk volna megkérdezni arról, sofőrjeik vállalják-e kerekesszékes ember szállítását, ám a cégvezetőt többszöri próbálkozásra sem sikerült elérni.

Telefonon, kuncsaftként érdeklődve egyébként pozitív hozzáállást tapasztaltunk. A diszpécser hölgy azt mondta: amennyiben a kerekesszék összecsukható, nem jelenthet gondot a szállítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában