Biztonságra nevelés

2018.08.08. 06:50

Vértesboglárért kitüntető címmel jutalmazták Németh János munkásságát

Több évtized pedagógusi pályán eltöltött idő, amelynek utolsó 15 évét kiemelten a gyerekek biztonságos közlekedésre nevelésére fordította. Németh János tevékenységét idén Vértesboglárért kitüntető címmel ismerték el a településen.

Borsányi Bea

A Vértesboglárért kitüntető címet Sztányi István polgármestertől (balra) vehette át

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Németh János eredeti szakmáját tekintve mezőgazdasági gépész, ám pedagógus felesége kedvéért, akivel szeretett volna egy helyen dolgozni, vállalta, hogy maga is tanárrá válik. Történelem–magyar szakra szeretett volna menni, ám Felcsúton, ahol abban az időben képesítés nélkül tanított, azt mondta az iskola igazgatója, neki bizony tanítóra van szüksége. Így hát férfi létére, a 80-as évek egyik fehér hollójaként, tanítói diplomát szerzett a győri főiskolán. Vértesboglárra 1985-ben költöztek át, magyar–orosz szakos feleségét oda hívták tanítani. Tanítói diplomával a zsebében aztán mégis majdnem két évtizedig tanított mindenféle tantárgyat, többek között történelmet is. De hogy kezdődött a kapcsolata a biztonságos közlekedésre neveléssel?

– Katasztrófavédelmi versenyekre jártunk a gyerekekkel, ahol a különböző állomásokon a különböző területek képviseltetik magukat, így a mentők, tűzoltók, rendőrség, Vöröskereszt és más egyebek mellett a közlekedésbiztonság is. Utóbbiról keveset tudtam, és ahhoz, hogy a gyerekeket megfelelően fel tudjam készíteni a versenyekre, sok mindennek utána kellett járnom. Idővel aztán a Bicskei Területi Baleset-megelőzési Bizottságnak is tagja lettem – mesélte a díjazott, akiről kiderült az is, hogy számos másfajta versenyre is felkészítette és elkísérte a vértesboglári diákokat az elmúlt évtizedekben. A közlekedésbiztonság azonban állandó maradt, oktatásába rengeteg energiát fektetett. Neki köszönhetően készültek el a helyi iskola udvarán a kerékpáros közlekedési pályák. Az első elemek annak idején egyébként vízzel töltött palackok voltak, amelyeket aztán idővel felváltottak a komolyabb darabok. A készletben ma már megtalálhatók a közlekedési kúpok, a méretre vágott fahasábok, az oszlopok, a billenő pallók és a többi szükséges elem. Sőt – mivel korábban képviselő is volt a településen – a tiszteletdíjából kerékpárokat is vásárolt a felkészítéshez. A megyében egyedülálló pályákat alakítottak ki az iskola udvarán, ahol felfestett pontok jelzik a pályaelemek helyét, hogy azok mindig gyorsan felépíthetők legyenek. Négy éve pedig nejével vándorkerékpárdíjat alapítottak a felsősök számára: a díjat, vagyis egy kerékpár használati jogát egy évre lehet elnyerni minden tanévben.

A Vértesboglárért kitüntető címet Sztányi István polgármestertől (balra) vehette át
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Van egy kalapom meg egy farmerem, ezek a kabaláim. Ha ezek nincsenek rajtam, el sem megyek a versenyre. Az évek alatt sok tapasztalatra tettem szert, és engem is megismertek. Olyan sikereket értünk el, hogy hírünk ment, és előfordult, hogy amikor megérkeztünk egy megyei megmérettetésre, azt mondták a többiek: „Itt vannak a bogláriak, nem jut ma nekünk arany­érem.” Idén az országos döntőben a lehetséges 5 megyei diák közül négy vértesboglári – mesélte Németh János, aki igazán büszke lehet a munkájára, amelyet 2016-ban a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság is elismert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában