Mit hajt végre a végrehajtó?

2018.08.09. 14:00

Olvasónkat 35 ezer forinttal csapták be tűzifa vásárlásakor

„Már nem bírom! Két éve tart az ügy, és még nincsen vége!” – fakadt ki Erzsébet a sajtóházban.

Szanyi-Nagy Judit

Veszett fejsze nyele – reméljük, ez a mondás nem lesz igaz erre az eljárásra

Forrás: Pixabay

A Székesfehérváron élő nő kálváriája 2016 óta húzódik. Két éve is felkereste lapunkat, mi pedig részletesen beszámoltunk a problémáról: arról, hogy egy faárus 28 mázsa fát ígért neki, melyből ő végül 14 mázsát kapott meg. Bár Erzsébetnek gyanús volt a mennyiség, férjével csak utólag jártak utána a kapott fa tényleges mázsájának. Mikor felhívta a szállítót, az közölte vele: sem pénzt, sem fát nem hoz a címre, hiszen a kívánt mennyiséget már leszállította. Ezután Erzsébet egyszer érte el telefonon a 45 év körüli férfit, aki még meg is fenyegette őt.

Így olvasónk 2016 augusztusában rendőrségi feljelentést tett, melyet bírósági tárgyalás követett; a végrehajtás pedig tavaly május 5-én emelkedett jogerőre. Azonban, mondhatni, hiába: az eljárás azóta is tart, mert az ügyet novemberben áttették Tatabányára, a területileg illetékes végrehajtóhoz. A szállítónak pedig megengedték, hogy részletekben fizessen, aki egy darabig ezt meg is tette, aztán lényegében egyik napról a másikra eltűnt. Utolsó információink szerint emiatt most bírósági eljárás indult ellene. A történet azonban nem áll meg ennyiben, hiszen időközben a tatabányai végrehajtó is eltűnt egyik napról a másikra. Aztán amikor Erzsébet egyszer csak utolérte, a végrehajtó közölte vele, hogy egy másik, tatai szakemberhez került át az ügy. Igazi indokot azonban senkitől nem kapott.

A pénzt követelve

A panaszosnak magának kell eldöntenie, hogy büntetőeljárás során előterjesztett polgári jogi igénnyel vagy egyéb módon szeretné érvényesíteni a követelést, figyelembe véve, hogy a 3 millió forintot meg nem haladó pénzkövetelést csak közjegyzőnél, fizetési meghagyással lehet érvényesíteni – válaszolta megkeresésünkre Turcsánné Molnár Katalin, a városi törvényszék elnöke.

– Ha a végrehajtó személyében valamilyen oknál fogva változás következik be, ez az addig megtett végrehajtói cselekményekre nem hat ki, azokat nem kell megismételni – adta hírül az elnök. Nem mellesleg a végrehajtási lapot az adós lakóhelye szerinti végrehajtónak kell elküldenie a Magyar Bírósági Végrehajtói Karnak, mégpedig a jogszabályban meghatározott ügyelosztási rend szerint. A törvény tehát nem teszi lehetővé, hogy a végrehajtást kérő lakóhelye szerinti végrehajtó járjon el – így fordulhatott elő az, hogy nem Székesfehérváron, hanem Tatabányán, majd pedig Tatán indult el az ügyintézés.

Veszett fejsze nyele – reméljük, ez a mondás nem lesz igaz erre az eljárásra
Fotó: Pixabay

A több mégis kevesebb

A történet érdekessége még, hogy bár a hivatalos iratok szerint tavaly szeptemberben – közvetetten – 25 ezer forintot fizetett a szállító Erzsébetnek, a nő bankszámlájára csupán 13 ezer forint érkezett meg. Mindez úgy, hogy 35 ezer forinttal csapták be, mely összeghez azóta már kamat is hozzáadódott.

– A végrehajtási ügymenetben először a panaszosnak kell – a jogszabály szerinti mértékben – megelőlegeznie a végrehajtó költségét. Ha ez megtörtént, a végrehajtó 15 napon belül postán kézbesíti a végrehajtási lapot az adósnak, és felhívja a követelés megfizetésére. Ha ez eredménytelen marad, igyekszik felkutatni a végrehajtás alá vonható vagyont, majd azt fokozatosan lefoglalja, értékesíti – magyarázza Turcsánné Molnár Katalin, kiemelve: nagy segítség, ha a panaszos részletes adatokat tud közölni az adós bankszámlájára, munkahelyére, gépjárműveire, ingatlanjaira, egyéb vagyonára nézve, ezek hiányában ugyanis a végrehajtó csak különböző megkeresések alapján tud hozzájutni ezekhez, ami meghosszabbíthatja az eljárást.

Ami az illetéket illeti

A behajtott, panaszoshoz érkező összegből pedig nemcsak a végrehajtó költsége jön le, de – ha van ilyen – az államnak járó illeték és az állam által előlegezett költség is. Az így megmaradt összeg jut el a végrehajtást igénylőhöz, akinek az illetékkel, ügyvédi költséggel szintén el kell számolnia. Kamatot pedig abban az esetben hajthat be a végrehajtó, ha azt az igénylő kifejezetten kérte vagy a teljesítési határidő lejártát követően kéri.

Erzsébet tehát már számolja a napokat, és abban reménykedik, hogy mihamarabb pontot tehet az ügy végére…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában