Kultúrák találkozása

2018.08.28. 07:20

Tizenhárom cserediák érkezett Székesfehérvárra

Huszonkét külföldi, egy esztendőre Magyarországra érkező diákot köszöntött vasárnap a székesfehérvári AFS. Közülük tizenhárom Fehérváron és környékén tölti az évet.

Majer Tamás

Egy esztendőre maradnak

Fotó: Igari Balázs

Az AFS (American Field Service) küldetéséről székesfehérvári körzetük vezetőjével, Rosta Károllyal váltottunk szót. Elmondta, a második világháború utánra datálható a törekvés, hogy a korábban háborúkban álló felek egymás látogatásával segítsék a megbékélést, ismerjék meg egymás szokásait. Rosta vallja, hogy erre a legfogékonyabb korosztály a 14 és 18 év közötti. Mint mondta, a diákok nem családok, hanem országok közötti cseréjét jelenti az együttműködés. Magyar fiatalok is mennek külföldre hosszabb-rövidebb időszakokra. A magyar iskolákba járó diákok magyar családoknál élnek majd az elkövetkező tanévben. Rosta Károly úgy gondolja, hogy az önkéntesen vállalkozó családok is sokat kapnak. Úgy ismerkedhetnek meg egy másik kultúrával, hogy itthon maradnak.

Lényeges, hogy a fogadó családok tagjai az angolt is élesben gyakorolhatják, hiszen az érkező diákok mind bírják ezt a nyelvet.

Egy esztendőre maradnak
Fotó: Igari Balázs

Vasárnap a Köfém Művelődési Házban 22 diákot és az ő szüleiket fogadták. A szülők persze nem maradnak sokáig. (A Kaposvárra és a Nagykanizsára érkezők is Fehérvárra jöttek a köszöntőre.) Közülük 13 fiatal marad Fehérváron és környékén. Sárkeresztesi családok például évek óta fogadnak gyerekeket. Jöttek cserediákok Törökországból, Olaszországból, Paraguayból, Dél-Koreából, Japánból, Hongkongból és Thaiföldről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában