Íjászok

2018.08.31. 20:00

A lajosi Robin Hoodok versenyeire országszerte több helyről érkeznek

Bár nem törvényen kívüliek, de képzett vagy legalábbis profinak tűnő íjászok alkotják a Lajoskomáromi Íjász Sportegyesületet – innen a Robin Hood-hasonlat.

Szanyi-Nagy Judit

Még az egyéni versenyeken is jó barátságok alakulnak ki

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Szeptember beköszöntével öröm­teli ünnep közeleg: e hónap 22-én lesz húsz éve, hogy a Lajoskomáromi Íjász Sport­egyesület hivatalosan bejegyzett egyesületként működik. A helyiek pedig már 1994-ben elkezdtek mozgolódni, s 1996-ban a polgármestertől a honvédelmi szövetség régi kispuskás lőpályáját is megkapták. Az eltelt évek alatt felvették őket a Magyar Íjászszövetség tagjai közé, és egyre több sikeres versenyt rendeztek.

– Az utóbbi három-négy évben már a kora tavaszi időszakot is megcélozzuk, pontosabban húsvét környékét – mondja Csiszi István egyesületi elnök. Ezen az alkalmon a tréfáé a főszerep: előfordul, hogy egy lábon állva kell lőni, máskor padra leülve vagy fa mögül kell eltalálni a célpontot. Amely ráadásul néha a vízen van.

Robin Hoodok, nem csak Lajoskomáromból

Jelenleg mintegy negyven főből áll az egyesület, idén számos új ember csatlakozott hozzájuk. A tagok csaknem fele lajoskomáromi, úgy, hogy egy részük időközben már elköltözött a településről, de íjászkodni még visszajár. Az egyesület által megszervezett – tréfás és hagyományos – versenyekre Hódmezővásárhelyről, Érdről, Devecserről, Tabról és Pécsről is érkeznek vendégek. Itt a korosztályok mindegyikét megszólítják, ilyenkor mini, gyermek, ifi, felnőtt és szenior korosztályt magukban foglaló kategóriákat is kialakítanak.

Még az egyéni versenyeken is jó barátságok alakulnak ki
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Legutóbb júliusban rendeztek éjszakai-nappali versenyt, amely során az összes induló kipróbálhatta magát jobb és rosszabb látási viszonyok között. A győztesek minden esetben éremmel, oklevéllel térhetnek haza. Rendezvényeik egyik fő támogatója a lajoskomáromi pékség, illetve egyik lelkes tagjuk a saját pincészetéből szokott bort felajánlani a nyerteseknek. A szervezők mindemellett csaknem minden versenyen egy tál meleg ételt is biztosítanak a versenyzőknek, hiszen sokan „vidékről”, s így nagyon korán érkeznek, későn távoznak. A vendégszeretet és a kellemes időtöltés adott!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában