Fájó a gazdátlan kisgyóni telep sorsa

2018.08.09. 11:30

Nincs, aki mozgósítaná a diákokat – A természetjárás ma is népszerű

A megyén vezet keresztül az ország legismertebb túra útvonala, a Kék túra. S ez nem véletlen. Természetjárókat faggattunk.

B. Kiss László

Durmitsné Baics Rózsa és Horváth István. A természetbarát szövetségnek 17 tagszervezete van

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Kőszegen született, ami akkor szigorúan őrzött határsáv volt. Már kisgyerekként több ízben a határőrök vitték haza, mert elcsatangolt. Felnőttként sokat vitte kirándulni a gyerekeit, akik nemcsak szeretik, de értik is a természetet. Merthogy attól, hogy valaki szeret az erdőben piknikezni, még nem jelenti azt, hogy érti is a természetet. Különben nem ordítozna, és a kiürített sörös dobozt nem hagyná ott a tűzrakó helyen – fogalmaz a bodajki Suhajda László, a Gaja-völgy Egyesület elnöke.

Az egyesület – egyebek mellett – különféle túrákat is szervez. – Magyarország adottságai kiemelkedően jók a túrázáshoz. A természetjáráshoz ugyanis sem magas hegyek, sem tenger nem szükséges – vélekedik Suhajda László, aki szerint a rossz minőségű útpadka miatt azonban sok helyütt lehetetlen bicikli nyergében túrázni. Azt mondja: sok erdészeti utat is le lehetne aszfaltozni, így téve alkalmassá azokat a kerékpáros természetjárók számára is.

Fejér megyében a szervezett természetjárás kezdetei a múlt század húszas évire nyúlnak vissza. Ma a Fejér Megyei Természetbarát Szövetségnek 17 tagszervezete van, mintegy másfél ezer szervezett természetjáróról tudnak – mondta el beszélgetésünk alkalmával Durmitsné Baics Rózsa és Horváth István, a szervezet elnöke, illetve titkára. A számuk jelentősen csökkent azáltal, hogy úgy másfél évtizede megszűnt az országjáró diákok – az ODK – mozgalma. Korábban beszámított a tanárok óraszámába a szombati túra is, ma nem, így aztán nincs olyan, aki mozgósítaná a középiskolásokat.

A természetjárók megyei szövetségének másik nagy szívfájdalma – derült ki az elhangzottakból –, hogy mintegy három éve elvették tőlük az állami tulajdonban levő kisgyóni természetbarát telep üzemeltetésének jogát avval, hogy felújítják. Tizenegy ház áll itt, mindegyikükről egy-egy, a szövetséghez tartozó egyesület gondoskodott. A felújítás azonban várat magára, a gazdátlan telep pedig pusztul.

Durmitsné Baics Rózsa és Horváth István. A természetbarát szövetségnek 17 tagszervezete van
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Fejérben egyébként 750 kilométer a turista utak hossza. A Kék túra útvonalából 72 kilométer található a megyében. A 300 kilométeres Közép-dunántúli piros túráéból pedig háromszáz. A Magyar Természetjáró Szövetség pályázatain nyert pénzből a megyei szövetség évente 100 kilométernyi turistautat tart karban, beleértve ebbe a turistajelek újrafestését is. Ezek az útvonalak jórészt behálózzák a megyét, ugyanakkor – ez beszélgetőtársaim szubjektív véleménye – a hegyvidékiek kedveltebbek. Fejérben is előfordul, hogy a tulajdonos lekerít egy-egy területet, az ott húzódó turistautakat használatát illetően azonban mindig sikerült megállapodni – állítja a megyei természetbarát szövetség két vezetője. Ezzel a témával kapcsolatos egyébként az a hír, hogy hamarosan átépítik a fehérvárcsurgói víztározó gátját. Ezért az azon húzódó turistaútvonal kerülni fog. Azt, hogy pontosan merre, még nem jelölték ki – tudtam meg beszélgetőtársaimtól.

Na és, mi a helyzet azokkal a motorosokkal, quadosokkal, akik örült módjára száguldoznak réten, erdőben? – tettem a fel kérdést. Motoros járművel nem lehet, nem lehetne turistautat használni. Ugyanakkor a természetjáróknak nincs jogosítványuk arra, hogy szankcionálják azt, aki megszegi ezt a szabályt – hangzott a felelet.

És milyen viszonyban vannak a vadászokkal? Alapvetően jó viszonyban, egyedi esetben fordul csak elő olyan, hogy egy vadász lekaparja a turistajelzést, mert az út a vadászles mellett húzódik – imigyen szólt a válasz. A túrázás egyébként meglehetős népszerűségnek örvend Fejérben.

Suhajda László arról számolt be, hogy a bodajki városnap alkalmával szervezett túrán például több mint háromszázan vettek részt, a megyei szövetség teljesítménytúráin pedig olykor az ezret is megközelíti azok száma, akik – ha képletesen is – botot ragadnak, bakancsot húznak.

A VÉRTES ÉS A VELENCEI-HEGYSÉG

Egyértelműen a Velencei-hegység a legnépszerűbb célpont a kezdő túrázók körében, például a Pákozdi ingóköveket érintő útvonal, vagy Sukorón az Angelika-forrás – nyilatkozta a feol.hu-nak Tarsoly Péter barlangkutató, a Fejér megyei útvonalak jó ismerője, aki szerint a Vértes déli része is közkedvelt. A Vértesi Panoráma tanösvény családias jellegű, gyerekekkel is könnyen járható. A Keleti-Bakonyt kevésbé szokták a kezdő turisták felkeresni, mert ott többet kell gyalogolni és kicsit vadabb a terep, mint a többi hegységben. Ha valaki pedig igazán sokat szeretne látni rövid idő alatt, neki a Bodza-völgyi bar(l)angolás ajánlható a szervezett túrák közül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában