Ami biztos: szeptembertől máshol tanulnak a gyermekek

2018.08.26. 07:30

Mi lesz a mátyásdombi iskola sorsa?

Mátyásdombon megszüntették az általános iskolát! – hívta fel lapunkat felháborodva Tilhof István polgármester.

Szanyi-Nagy Judit

Az alsó tagozat működtetéséhez rendelkezésre áll az elvárt gyermeklétszám

Fotó: Archív

Mint a településvezető elmondta, a döntés augusztus 23-án, egy helyi megbeszélésen született meg, amelyen a szülők, a tankerületi igazgató, a jegyző, az aljegyző és a kislángi igazgató is megjelent. Ezen – elmondása szerint – önhibáján kívül nem tudott részt venni, de az ügyet nem szeretné ennyiben hagyni: a miniszterelnökhöz fordul. Úgy látja ugyanis, ha a tankerület (mint fenntartó) mindvégig partner lett volna az önkormányzattal, megoldódott volna az egyre égetőbb tanárhiánykérdés. Sőt, ha a helyzet úgy adódik, akár tagiskolaként is működtek volna.

A mostani helyzetnek köszönhetően az alsós és felsős gyermekek a tanévkezdéstől, tehát szeptember 3-ától a környékbeli iskolákba járnak majd. A témával kapcsolatban megkerestük Török Szabolcsot, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatóját, ám kérdéseinkre lapzártánkig nem érkezett válasz. Tőle júniusban azt a visszajelzést kaptuk, hogy „a Lonkai Ármin Általános Iskola vonatkozásában nem született átszervezésre vonatkozó döntés, így a település iskolája változatlan formában, önálló intézményként működik a következő tanévben is”. Azonban a másik megszólított fél, Kisláng polgármestere, Rumpler Tibor elmondta, mit hogyan érzékel az iskolabezárással kapcsolatban.

Az alsó tagozat működtetéséhez rendelkezésre áll az elvárt gyermeklétszám
Fotó: Archív

– Kiemelendő, hogy az augusztus 23-ai döntés értelmében a mátyásdombi általános iskola nem szűnik meg, azt egy éven át ideiglenesen szüneteltetik. Ez azt jelenti, hogy ha ez idő alatt sikerül megfelelő számú és képesítésű tanítót, pedagógust szerezni, van esély az intézmény további működtetésére – reflektált a településvezető. Amint Rumpler Tibor elmondta, a kislángi intézményt a szülők keresték meg, hiszen hírt szereztek arról, hogy a nyár folyamán még jobban megfogyatkoztak a tanárok.

Így a mátyásdombi diákok befogadásával kapcsolatos javaslat a képviselő-testülethez került, s miután minden hivatalos, érintett szerv rábólintott az átszervezésre, a döntés is megszületett. Az eset a logisztikát tekintve sem egyszerű: a 33 főnél nagyobb osztályokat ketté kell szedniük, a gyermekek szállítását pedig várhatóan egy helyi cég buszaival oldják meg úgy, hogy közel sem minden gyermek (információink alapján 76) megy Mátyásdombról Kislángra. A szabad iskolaválasztás jogán például Enyingre is járhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában