Szimbolikus alkotás

2018.08.19. 07:00

Szoborral lett gazdagabb Kisfalud

Horváth János Királyszobor című szobrát pénteken avatták föl a kisfaludi városrészben, a közösségi ház előtt.

B. Kiss László

Pitti Katalin és Horváth János az alkotással

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Pitti Katalin operaénekesnő előadása foglalta keretbe az ünnepséget, melyen Cser-Palkovics András polgármester, illetve Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselő is jelen volt. A művésznő nem csak népdalcsokorral, Kodály Zoltán Ave Mariájával, és Erkel Ferenc Honfi imája című művével örvendeztette meg a hallgatóságot, de elmondott egy-egy idézetet Márai Sándortól és Jókai Annától is. A fából faragott Királyszobor avatásán Cser-Palkovics András mondott beszédet. Ebből kitűnt, hogy az alkotás 2017-ben azon a nemzetközi faszobrász szimpóziumon készült, amelyet A Szabadművelődés Háza rendezett a fehérvári Csónakázó-tó partján. A város elöljárója arról is beszámolt, hogy az alkotótelepen készült többi, arra érdemes alkotásnak is igyekeznek helyet találni közterületeken és intézményekben.

Pitti Katalin és Horváth János az alkotással
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Királyszobor egyébként nem egy konkrét személyt ábrázol, szimbolikus alkotás. A véletlenek érdekes összejátszása, hogy az alkotás Kisfaludon a II. Andrásról elnevezett utca kereszteződésében kapott helyet, ugyanakkor az idei Királyi Napok központi figurája is éppen II. András – jegyezte meg a polgármester. Kiss Dorottya, A Szabadművelődés Háza igazgatója köszönetet mondott a Kisfaludi Polgárok Érdekvédő Egyesületének, amely szorgalmazta az alkotás felállítását, és az önkormányzatnak, amely anyagilag támogatta azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában