intelmei időtállók

2018.08.12. 07:26

Jövő héten nyújtják át a Szent István emlékérmet és díjat

A legfontosabbnak tartott civil díjat a Szent István Művelődési Házban, 17-én adják át az arra érdemesnek, este hatkor, jelentette be Spányi Antal megyés püspök, valamint Csurgai-Horváth József, a Levéltár igazgatója és Ugrits Tamás atya, pasztorális elnök.

Palocsai Jenő

Spányi Antal megyés püspök megáldotta a püspöki udvarban álló szobrokat Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A püspök atya felhívta a figyelmet: „Ez az elismerés egy lelkületet sugároz, Szent Istvánt idézi meg, az ő erkölcsiségét, belső tartását, értékeit. Ennek megfelelően olyannak kell átadni ezt a díjat, aki méltó arra, és aki maga is ezen értékrendszer­nek meg­felelően él és dolgozik. Különösen nagy eredmény Fehérváron, fehérváriként elérni ilyen eredményeket.”

Nagyon sok jelölt közül kell választani, ezért mindig nehéz helyzetben van az Államalapító Szent István Érdemrend és Díj Alapítvány kuratóriuma. A 15. alkalommal odaítélt díj várományosa Ribi Péter, a Fehérvár Travel Alapítvány alapítója, aki több mint 2500 családnak, köztük fizikai és szellemi fogyatékkal küzdőknek és intézményeknek is segített, emellett mindig jó hírét vitte a városnak.

A bazilika felújítása még tart, de a három szobor közül kettőt le kellett venni az oromzatról. Szent István és Szent Imre barokk szobrát 1773-ban készítették de az évszázadok nem múltak el nyomtalanul, ezért restaurálták őket, majd, a Püspöki palota felújított udvarára kerültek, ahol tegnap délelőtt püspöki áldásban részesültek. A bazilika oromzatára, az 1960-ban, Antal Károly által készített Szent László szobor mellé másolatok kerülnek.

Spányi Antal megyés püspök megáldotta a püspöki udvarban álló szobrokat Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ugrtits Tamás irodaigazgató bejelentette, hogy 2020-ban, Budapest ad otthont az 52. Nemzetközi Eukarisztikus Kongresszusnak, melynek ke­resztje augusztus 14-én érkezik Székesfehérvárra, a Fogadalmi szentmise ünnepére. A bronzborításokkal díszített tölgyfakereszt három méter magas és a kilenc éve elhunyt Ozsvári Csaba ötvösművész kezét dicséri. A Ferenc pápa által 2017 novemberében megáldott feszület központi részében egy ezüst szelence foglal helyet, magába zárva a Szent Kereszt-ereklyét. A Honfoglalás idején már alkalmazott növényi ornamentika levéldíszei között 19 magyar szentté illetve boldoggá avatott ereklyéit láthatjuk, a Szent Imre templomban. Tájékoztatás, szentségimádás és imaóra után, délután 18 órakor Fogadalmi szentmisét tartanak, a Magyar Szent Család ereklyéinek színe előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában