A hely, ahol élünk

2018.08.30. 07:30

Fejér megye az elmúlt század képeslapjain

Újak és visszatérők is megjelentek szerdán délelőtt a VMK Központi Könyvtár Oskola utca 7. szám alatti épületének első emeletén, ahol a Helyismeret adott otthont a rendezvénysorozat harmadik alkalmának.

Sági Zoltán

A szakkörön részt vettek a Frim Jakab K. Sz. Otthon lakói is

Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

Bevezetőjében Szőnyegi Hajnalka, a Helyismeret vezető könyvtárosa összefoglalta az egy évesre tervezett, „A hely, ahol élünk” című sorozat eddigi eseményeit. Júniusban a Helyismereti Gyűjtemény kialakulásával, és az ott folyó munkával ismerkedhettek meg az érdeklődők. Júliusban Székesfehérvár tárult a résztvevők elé, a korabeli képeslapok tükrében.

A szerdai foglalkozás nem kisebb célt tűzött maga elé, mint hogy a megye épített és természeti kulturális értékeit bemutassa – szintén a Helyismeret gyűjteményében található képeslapok segítségével. Meglepő lehet, milyen sok vidéki képeslap keletkezett az elmúlt évszázadban, azonban – mint a vezető könyvtáros elmondta – a képeslapok sokszor reklámkártyák voltak, amelyek nem csupán az adott helység egy-egy nevezetességét ábrázolták, hanem a rég letűnt korok boltjait, kereskedéseit, fogadóit is – tulajdonos(os)tul, személyzetestül.

A szakkörön részt vettek a Frim Jakab K. Sz. Otthon lakói is
Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

A megyét bemutató harmadik alkalom Farkas Edit és Hajdu Hajnalka vetítettképes előadásával indult. Ezután a résztvevők a képek felhasználásával készített kirakók, memóriajátékok segítségével mélyíthették el a vizuális ismereteket. A szerdai szakkört kézműves foglalkozás zárta, ahol aprócska albumot készíthetett ki-ki a számára kedves képek felhasználásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában