Édes-piros szezon: egészséges, behűtve a legfinomabb

2018.08.10. 20:00

Dinnyét árul utánfutóról a cecei polgármester

Dinnyét vegyenek! – kántálhatná a dinnyeárus, de nem teszi. Már tudják a kuncsaftok, mikor jár feléjük a fehér színű „mi autónk”, és kiballagnak a kapuhoz. Néha azért elkel a dudaszó.

V. Varga József

Fazekas Gábor (balra), Zsigmond János és Horváthné Kiss Erzsébet

Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

Dinnyét árul utánfutóról a cecei polgármester! – vesszük bulvárosra a figurát. Fazekas Gábor negyedszázada dinnyézik – ez volt előbb. Négy éve a falu első embere – ez meg később. Szögezi le imígyen kíváncsiskodásunkra. Nyári elfoglaltságát nem adta fel: úgy rendezi a szabadságát, hogy hétfőnként mindig a községházán ténykedik, keddtől péntekig pedig a már jól bejáratott útvonalon járja a vidéket. Szezonban.

Abán, Daruszentmiklóson és Sárosdon heti több alkalommal utánfutóról árusítja az édes-piros csemegét. Jó kuncsaftjai kifejezetten őt várják, jól tudják a menetrendet. Gábor testvérbátyjával, Fazekas Istvánnal 5 hektáron dinnyézik, családi gazdálkodóként szántóföldi növénytermesztéssel foglalkoznak.

Édesanyjuk, Eszter asszony huszonhárom éven át kísérte a nyári túrákon kisebbik fiát, pénzügyesként. Immár nyolcvannégy esztendős: az Isten éltesse! A feladatot két éve Gáborék lánya, Gabriella vette át. A másik fruska, Andrea is ringbe száll majd, de ő még csak tízéves.

Sárosdon a két szemközti szomszéd, Zsigmond János és Horváthné Kiss Erzsébet most testvériesen megosztozik (bár János somolyogva megjegyzi: inkább fele-fele arányban) a méretes dinnyén, hiszen a következő fordulókor úgyis érkezik majd a friss.

Fazekas Gábor (balra), Zsigmond János és Horváthné Kiss Erzsébet
Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

Mindketten a sárgadinnyét hiányolják, de ahogyan Gábor mondja, annak az idén hamar kifutott a szezonja. A görög sem húzza már sokáig, másfél-két hét múlva még véletlenül sem tudnánk összefutni valamelyik településen.

A görögdinnye az 1920– 1940-es években több száz családot tartott el Cecén, aztán a kollektivizálás szétverte szinte az egészet, mígnem a hatvanas-hetvenes évektől néhányan ismét nekiláttak dinnyézni. A nyolcvanas-kilencvenes évektől fellendült a termesztése, amikor megjelentek az időjárástűrő, erős gyökérzetű oltványok.

A cecei dinnye ma is fogalom a megyében és környékén. A településen napjainkban hatvan család foglalkozik dinnyetermesztéssel, összesen mintegy 150–170 hektáron – tudom meg Fazekas Gábortól. Az idei termésnek kifejezetten jót tett a meleg, csapadékos idő.

Gábor egy friss hírről is fellebbenti a fátylat: előrehaladott tárgyalások folynak az Agrárminisztériummal arra vonatkozóan, hogy jövőre nemzeti oltalom alá vonják a cecei dinnyét. A helyi gazdálkodók is megkezdték ennek érdekében a párbeszédet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában