szeptemberre elkészül

2018.08.15. 08:24

A parkoló már elkészült a III. Béla térnél

Kedden délelőtt az újjáépülő III. Béla téren tartott bejárást Cser-Palkovics András polgármester a terület képviselője, Kovács Béla Sándor és Bozai István városgondnok társaságában.

Sági Zoltán

Az önkormányzat és a tervező, kivitelező részéről is jelen voltak a területi bejáráson

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Kedden délelőtt a felújítás alatt lévő III. Béla téren tartott bejárást Cser-Palkovics András polgármester a terület önkormányzati képviselője, Kovács Béla Sándor és Bozai István városgondnok társaságában. Az elkészült parkoló vízelvezető szegélyköveit vizsgálgatva a sajtómunkások közül valaki azt a költői kérdést tette föl: vajon lefolyik-e a víz az apró lyukakon?

– Meg van beszélve a vízzel, Ferikém – hangzott a válasz –, a víz is fehérvári. De akadtak ennél komolyabb témák is. Kérdésre válaszolva Bozai István városgondnok például elmondta: egyre nehezebb olyan fafajokat találni, amelyek a változó időjárási körülményekre jól reagálnak, és emellett tűrik az egyre növekvő légszennyezést. Épp ezért a kihelyezett facsemeték közel egyharmadát újra kell majd ültetni.

A bejáráson, amelyen a kivitelező és a tervező is képviseltette magát, a polgármester elmondta: a mintegy 80 millió forintos felújítás első fázisában a parkolók elkészültek. A tervek szerint a tér és az azt körülvevő út burkolata is megújul augusztus végéig. Az Ányos Pál utca felőli parkolók átadása azonban csak szeptemberre, a tér körül folyó munkák befejezése utánra várható – nem lehet ugyanis az ott élőket egy ütemben elzárni minden parkolási lehetőségtől.

Az önkormányzat és a tervező, kivitelező részéről is jelen voltak a területi bejáráson
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Kovács Béla Sándor önkormányzati képviselő elmondta, az ő listáján kicsit előrébb szerepelt a III. Béla tér felújítása, de jogi és technikai okok miatt csak mostanára realizálódott a megvalósítás. Hozzátette: a nagy látogatottságú Művészetek Házának közvetlen környezetét adó tér felújítása nem csak az ott lakók életminőségét javítja, hanem az egész városét.

– A tér az tér, a park az park, a liget meg liget – hívta fel a szavak jelentésének különbözőségeire a figyelmet a polgármester, amikor a Jávor Ottó tér felújításával kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva, a közösségi médiában terjedő megállapításokra reagált. Mint a polgármester elmondta, a zöldfelület nagysága mind a III. Béla, mind pedig a Jávor Ottó tér esetében marad vagy nő a korábbiakhoz képest, miközben a tervezők mindkét helyszínen azon fáradoznak, hogy olyan miliőt hozzanak létre, amelyet a városiak szívesen fogadnak, amely maradásra ösztönzi őket. E koncepció eredménye az elkészült Országzászló tér esetében minden kritikára válasz: a területen korábban csak átrohanók lelassítanak, elidőznek. A Jávor Ottó térrel kapcsolatban a polgármester kiemelte: a pletykákkal ellentétben az nem lesz városi rendezvények színtere – a téren álló emlékművekhez kapcsolódó eseményeken túl.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában