lengén öltözött csajok, vagány srácok

2018.07.19. 17:30

Csodára hangolt autószépségek a Sárbogárdi Tuning Fesztiválon

A felettébb lengén öltözött, bájos ifjú hölgy speciális, minőségi szolgáltatást kínál a szárnyaló Ford előtt pózolva – kárpittisztítást és polírozást szakszerűen, hozzáértéssel. Hogy miért van nála mégis vödör, habos szivaccsal, és hogy miért mossa le az amúgy tiszta szélvédőt: máig rejtély…

V. Varga József

Kettős defektig hajtott gumifüstöltetés, Frankievel

Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

Azok a vagány srácok – és nem kevésbé a szépséges amazonok – az ő csodálatos autóikkal! A felhozatal impozáns, a több ezres látogatószám csúcsokat döntöget. A szépségek kavalkádja magával ragadó – évről évre, újra és újra.

Simán, lazán megtelik az Ifjúsági park szombat délre a 9. Sárbogárdi Tuning Fesztiválon. Mercedes, BMW, Porsche, Alfa Romeo – kapkodjuk csak a fejünket, de amott egy emelhető-süllyeszthető karosszériájú Opel Astra bukkan elő, vagy a TraBurgra elkeresztelt gépen az „ős” Star Wars főszereplői néznek velünk farkasszemet.

Mekkora motorháztető? Az amerikai álom Buick Wildcat oldala olyan hosszan nyúlik hátra, hogy a végét szinte nem is látjuk. És a szomszéd kocsin (kék és narancssárga – á la Republic) a figyelmeztetés: A gépjárműben magas hangnyomás uralkodik! Magassugárzók és mélynyomók, ahogyan a nagykönyvben meg vagyon írva.

A két atyamester, Kiss Balázs és Horváth Zsolt most is szalad és fut állandóan, majd egyszer beszélünk, mondják, ha most nem, majd jövőre. A színpadról az AK26 (rap, hiphop, pop) lő ezerrel, bolondít az RC-kaland, a streetfighter-show, kezdődik az autós limbó és a „drónok” harca, szétszaggat a kipufogó koncert, a burnout taxi driftautózás és a kettős defektig hajtott gumifüstöltetés. A kikiáltó

Frankie nem győzi emlegetni: gyerekek, fő a biztonság (meg a büfében a virsli)…

Bezerédi uramék Nagylókról, a BMW-vel: Evelin és Gábor
Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

Bezerédi uram Nagylók helységből éppen matricát ragaszt a 2004-es évjáratú BMW 3 (E46) 320d Touring (jelentsen bármit is ez a betű- és számsor) saját használatú járművére, amikor meglepjük őket. Először párját, Duska Evelint győzködi, pózoljon a fotó kedvéért, de aztán maga is kötélnek áll.

– Tegnap este még nagytakarítottam „a” autót – magyarázza Bezerédi Gábor –, hogy egyáltalán el tudjunk jönni az ifiparkba. – A semmiből a saját két kezemmel építettem – Evi is bólint, így van, Bömi a mindenünk.

– Az autó igaz szerelem – osztom meg erre az egyetemes igazságot a fiatalokkal. – De csak Evelin után – érti el a dolgot egyből Gábor. Őszinte kijelentése nyomán a jutalma sem marad el: puszi az orcájára!

Meglátni és megretteni egy pillanat műve. Elképedek, amint szembe találom magam a székesfehérvári Mini Tali Társaság zsákszövettel megerősített, kellő mennyiségű szigetelőszalaggal ellátott igazi rat style járgányával, a BMW-nek álcázott kis Suzuki Swifttel.

Rat style fehérvári Mini Tali módra, fa testápolóval
Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

Végszóra érkezik a szóvivőjük, de aztán kiderül, hogy vannak vagy húszan Fehérvárról és környékéről. Percekbe telik, míg a spontán megrendezett csoportkép elkészül róluk, hiszen mindig jön egy-egy újabb delikvens a közös fotózás kedvéért.

– Annyira csúnya, hogy már szép! – csúszik ki a számon. – Ez a dilink! – ismerik be őszintén az ifjú urak, hölgyek.

Állításukat aztán az autós limbó versenyen különösebb hezitálás nélkül be is bizonyítják: a győzelem érdekében ugyanis hamar előkerül az akkus flex, és egy kiálló darabot szemrebbenés nélkül leválasztanak a géperejű járműből, hogy átcsusszanjanak a léc alatt. A Fa, mármint a fa testápoló (a baseball ütőnek álcázott készség) most is betölti hivatását, az egyik srác azzal kalapálja egyre lejjebb és lejjebb a lemezt.

– Mi az, apu? – firtatja a bájos fruska szakállas, izompólós faterjától. – Sodrófa, kislányom, sodrófa – szól nyájasan az atya.

Az autós egyszeregy szerint a tuning önmegvalósítási mód és életforma, szent megszállottság, a kocsiban visszatükröződik a tulajdonos egyénisége. A tuning, a hangolás egyetlen célt szolgál: valami „mást” létrehozni. Önmegvalósítási mód és életforma, szerethető szent megszállottság, egyéniség-visszatükröző szubkultúra.

Újra és újra elveszünk a csodajárgányok labirintusában, a hangnyomáspróba kemény decibelekkel játszik, a benzingőz, a gumifüstöltetés elnyel mindent és mindenkit. A „küzdőtér” zsúfolásig telített, ahol lassan már cipőkanállal sem…

Kettős defektig hajtott gumifüstöltetés, Frankievel
Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

A színpadon serlegek garmadája sorakozik, a bogárdi tuningosok megadják a módját az autó-szépségversenynek: számos kategória díja talál gazdára a nap folyamán.

A srácok félszavakból is értik egymást: Tuning Jóska, a martonvásári Mad Max, az újvárosi mercisek. Felirat a kocsin: Eskü, gyári! Még lejjebb a hátulját, hogy átcsusszanj – Lacika, nálad mindig van egy zsák cement! És az aprónép: nem lehet elég korán kezdeni! Cumi a szájban, de a láb a gázon…

Galériáért kattintson IDE!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában