horgászbotot a kézbe

2018.07.22. 09:30

Negyvenhárom gyerek, egy hét – Közös pecázás Pázmándon

Pecázni mindenki elindulhat, egyedül vagy egy baráttal, de az már igen ritka, ha 43 gyermek fogja a horgászbotot egyszerre és egy időben és egy hétig csak pecázik a szabadidejében. Ahogy ezt most Pázmándon is teszik.

E. Várkonyi Péter

Megtanítják a„fogd meg és dobd vissza” elvet, amellyel a kifogott halak még egy lehetőséget kapnak az élethez

Fotó: E. Várkonyi Péter

A tábor ötlete, bármilyen szokatlanul is hangzik, a 9 éves Simon Esztertől származik, aki egyik nap közölte apjával, Simon Jánossal, hogy „Apu! Idén ne médiatábort csinálj, hanem egy horgásztábort!” Apu pedig nem sokáig gondolkodott. A szervezést Fodor Petra, a helyi Hét Forrás Művelődési Ház vezetője végezte. Mindketten önkéntes munkát vállalva „hoztak össze” csaknem 100 gyermeket. Simon János és Fodor Petra, ketten két turnusban, összesen 86, többnyire pázmándi gyermeknek foglalták le a hetüket. Besegített nekik Takács Péter, az iskola megbízott igazgatója is, aki tevékenyen vett részt a pecabotok javításában és szerelésében, tanácsokat adva ő is a horgászathoz. Alsó és felső osztályosok hozták a botjukat, akiknek nem volt, annak kölcsönadtak. – Több zsák kukorica kell, 300 kg etetőanyag – melybe az önkormányzat is besegített –, 4,5 kilométer damil, 800 horog, ólom és kapásjelzők. Ezek nélkül nincs tábor – mondja Simon János, a tábor vezetője, a horgászmesterség tanítója.

Megtanítják a„fogd meg és dobd vissza” elvet, amellyel a kifogott halak még egy lehetőséget kapnak az élethez
Fotó: E. Várkonyi Péter

A gyermekek – többségük a pázmándi Kempelen Farkas iskola tanulói – nagy élvezettel fogják a halakat. A tábor végén, az utolsó napon Börgöndpusztára mennek, ahol délelőtt gyakorlás lesz, délután pedig egy nagy versenyen vesznek részt valamennyien. Az egyik napon teszthorgász is érkezik, aki szakmai előadással színesíti a napokat.

– Reméljük, hogy Börgöndön afrikai harcsa is horogra kerül majd. Ezeket a halakat, füstölt szalonnával és virslivel etetjük majd, remélve a kapásokat. A búcsúesten nagy bográcsozással köszönünk el egymástól, felelevenítve a hét emlékeit. Az öt nap alatt annyi halat fognánk, hogy abból halászlé is lehetne, de a halak iránti szeretet olyan nagy lett már most, hogy a bográcsba valami más kerül majd – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában