csoda A Szabadművelődés Háza tetejéről

2018.07.27. 07:30

Nagy Rezső és csapata már este 8 órától várja az érdeklődőket

Nagy Rezső csillagászati ismeretterjesztő telefonja ezen a héten az átlagosnál is többször csörgött. a péntek esti, Magyarországról is jól látható teljes holdfogyatkozás miatt keresték.

Majer Tamás

Nagy Rezső és csapata várja az érdeklődőket A Szabadművelődés Háza tetejére

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

– Akkor fordulnak elő a fogyatkozások, amikor a Nap, a Hold és Föld egy vonalba esik. Ha a Föld van középen, akkor holdfogyatkozás lesz, ha a Hold van középen, akkor napfogyatkozás. Utóbbi általában csak kis területéről látszik a Földnek, hiszen a Hold árnyéka a Földnek csak egy kis területére esik. Magyarországon 2081-ben lesz legközelebb, 1999-ben volt utoljára – emlékeztetett Nagy Rezső.

– Holdfogyatkozáskor a Föld Hold felé eső oldalának egészéről látható az égi jelenség, ezért tűnik gyakoribbnak a holdfogyatkozás, mint a napfogyatkozás – elemezte a csillagász.

– Bolygónk folyamatosan árnyékkúpot vet a világűrbe. Holdfogyatkozáskor a Föld körül keringő Hold bekerül ebbe az árnyékba. Minél távolabb van a Hold ilyenkor a Földtől, az árnyékkúpnak annál kisebb részén halad keresztül. Viszont minél távolabb van egymástól a két égitest, a Hold annál lassabban kering. Erről szól Kepler második törvénye – tanított Nagy Rezső.

Reméljük, nem lesz felhős az éjszaka, jól látszik majd az égi jelenség

Emiatt lesz ilyen hosszú az idei holdfogyatkozás. Ennél elméletileg is csak néhány perccel lehetne hosszabb egy teljes holdfogyatkozás.

Vessük itt közbe az órarendet. A részleges fázis kezdete: 20:24, a teljesség kezdete: 21:30. A teljesség közepe, ekkor lesz az elbeszélt árnyékkúp közepén a Hold: 22:21. A teljesség vége: 23:13. A részleges fázis vége: 00:22. A félárnyékos fázis vége: 01:28.

Nos, van egy félárnyéka is a Holdnak, de ezt csak sötétben látni. Vagyis este negyed kilenc körül, amikor felkél a Hold, még nem. Éjfél után lehet ezt is megfigyelni.

– Fokozatosan egyre nagyobb része sötétedik majd el a Holdnak, ám amikor az egész árnyékba kerül, akkor sem lesz teljességgel sötét! Vörös fényben fog pompázni. Ez attól van, hogy a Föld légköre a Nap fényét odaszórja, főleg a napfény vörös összetevőjét – beszélte el előre a jelenséget Nagy Rezső.

Nagy Rezső és csapata várja az érdeklődőket A Szabadművelődés Háza tetejére Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Megtudtuk, hogy náluk, A Szabadművelődés Háza tetején lévő Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóban este 8 és éjjel 1 óra között tartanak holdas programot. A holdfogyatkozás egyes fázisait, például a félárnyék megjelenését csak távcsővel lehet megfigyelni, de a vörös Hold mindenhonnan látható lesz. Sőt, nem a Hold lesz az egyetlen vörös égitest odafent! A Mars 15 éve nem volt olyan közel a Földhöz, mint a napokban. Legeslegközelebb július 31-én lesz.

– A Mars vöröses színe a felszínén lévő vastartalmú portól, nem a Föld légkörétől van – magyarázta Nagy Rezső.

Azonban jaj, ha felhős lesz az ég a holdfogyatkozás alatt, fájdalom, láthatatlanul múlik el felettünk minden égi jelenség. Borongós este esetén Nagy Rezsőék előveszik a talonban tartott B-tervüket, fogyatkozásokról és bolygókról tartanak majd értelmezéssel egybekötött vetítést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában