a bíróknak külön képzést kellett szervezni

2018.07.15. 18:00

Megújult a büntetőeljárás – Egyszerűsödik és felgyorsul a munka a bíróságon

Július elsejével hatályba lépett az új büntetőeljárási kódex. A legfontosabb részleteket pénteken mutatták be a helyi médiumoknak.

Palocsai Jenő

Gyuricza Zsolt, a büntetőjogi csoport vezetője ismerteti a változásokat Karácsony Mónika Emőke és Varga Noémi társaságában

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Varga Noémi bíró, sajtószóvivő nyitotta meg a sajtótájékoztatót, melynek keretében ismertették a legfontosabb változásokat. Karácsony Mónika Emőke, a Szakmai Kollégium vezetője elmondta, hogy a most hatályba lépett változások olyan szinten befolyásolják az eljárásokat, hogy a bíróknak külön képzést kellett szervezni, majd az oktatás végén számot kellett adniuk tudásukról. A kollégiumvezető elmondása szerint mindenki felkészült szakmailag az új eljárásokra, hiszen a bírói kar sikeresen letette a vizsgát, június utolsó napjáig.

Gyuricza Zsolt, a büntetőjogi csoport vezetője ismerteti a változásokat Karácsony Mónika Emőke és Varga Noémi társaságában
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Az Országos Bírósági Hivatal által készített diavetítéssel mutatta be Gyuricza Zsolt bíró, a büntetőjogi csoport vezetője a kódex megváltozott, illetve teljesen új részeit. Az új jogszabály 900 paragrafus, melynek életbe lépésével további 200 másik jogszabály is megváltozott. Ezeket a bírói karnak ugyancsak meg kellett ismernie, mert ezek is a napi munkájuk részét képezik.

Mostantól kiemelt helyet kap a beismerés, és minden ügyben lesz egy úgynevezett előkészítő ülés, ahol a vádlottnak, a védőnek és az ügyésznek kötelező megjelennie. Ez teljesen új elem, ami segíti elindítani az ügyeket, sőt, beismerés esetén, ha fellebbezés nincs, akár azonnali ítélet is hozható, ennek megfelelően nem húzódik tovább az ügy. Az előkészítő ülés az alapja a változásnak, de a többi elem is azt célozza, hogy ne lehessen hosszú évekre elhúzni a tárgyalási időt, hanem szülessen ítélet minél előbb. Bár július elseje a hatálybalépés ideje, a megváltozott renddel és módszerrel csak szeptembertől találkozhatnak az érintettek, mert augusztus végéig törvénykezési szünet van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában