megyei települések, modern köntösben

2018.07.31. 14:00

Leader akciócsoportok Fejérben – Másfél milliárd jut vidékfejlesztésre

Megyénkben öt Leader akciócsoport 77 településsel áll kap­csolat­ban a vidékfejlesztési pá­lyá­zatok tekintetében. Megtudtuk: a rendelkezés­re álló forrásból még más­fél milliárd forint pályázha­tó.

V. Varga József

A Velencei-tó hazánk egyik legkedveltebb üdülőhelye

Fotó: Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület

Fejérben öt Leader akciócsoport mű­ködik: a Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület (Mezőfalva), a Mezőföld Helyi Közösség Egyesület (Kisláng), a Sárvíz Helyi Közösség Egyesület (Aba), a Velencei-tó Térségfejlesztő Közhasznú Egyesület (Velence) és a Völgy Vidék Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület (Vál).

A Leader-szervezetek számos támogatási lehetőséget nyújtanak a vállalkozások kis léptékű fejlesztéseihez, a munkahelyteremtéshez vagy akár az együttműködő, megújulásra képes helyi társadalom kialakításához. A közösségi kezdeményezések a vidéki gazdaság fejlesztéséért szállnak síkra, az összefogást, a helyi adottságok felismerését és fejlesztését állítva a középpontba. A munkaszervezetek szakmai műhelynapokkal, fórumokkal segítik a pályázókat, de lehetőség van egyéni tájékoztatásra is. A Velencei-tó környékén elsősorban az innovatív vállalkozások stabilitásának meg­teremtése a cél. A Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület helyi fejlesztési stratégiájában négy átfogó feladat jelenik meg – mondta lapunknak Stadler Klára, az egyesület munkaszervezetének vezetője. A következők: a megújulásra képes innovatív vállalkozások gazdasági potenciáljának erősítése; a szolgáltatások fejlesztése; a közösségi élet, a vonzó vidéki élettér, a közös örökség megőrzése; a szinergiák és az együttműködések elősegítése.

A Velencei-tó hazánk egyik legkedveltebb üdülőhelye
Fotó: Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület

A Mezőföld Helyi Közösség Egyesület a munkahelyteremtésre, a közösségfejlesztésre és a turizmusfejlesztésre fókuszál a jelen programozási időszakban – emelte ki Tóth Teréz, az egyesület elnöke. A program jól illeszkedik a Modern falvak célkitűzéseihez. Az egyesület három, térségek közötti pályázatban is konzorciumvezetőként tevékenykedik a többletforrások bevonása céljából. A három projektből kettő kerékpáros pihenőparkok kialakítását célozza, a harmadik pedig a Mezőföld és a Velencei-tó alkotóit, művészeit igyekszik felkutatni, és megismertetni őket az országgal. Összességében a Leader pályázatai azokra a fejlesztési elképzelésekre helyezik a fő hangsúlyt, amelyek hozzájárulnak az általános célok megvalósulásához, és valamilyen módon kapcsolódnak az egyes térségek meghatározott felzárkóztatási programjához (a többi között országos területfejlesztési koncepció, funkcionális térségek, bejárható Magyarország, nemzeti kastély- és várprogram).

Támogatják a turisztikai fejlesztéseket, az egyedi, egyedülálló megközelítéseket (például sport, rekreáció, aktív és szelíd turizmus, kultúra). Azokra a fejlesztésekre fókuszálva, amelyek elősegíthetik a települések identitásának növelését, biztosítják a térségi és az országos jelentőségű rekreációs lehetőségek széles skáláját, és új, innovatív szolgáltatásokkal erősítik a helyi vállalkozásokat. Az öt akciócsoportnál hetvenhét megyei település pályázhat még összességében 1,53 milliárd forint fejlesztési, illetve működési forrásra. VV

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában