Témanap

2018.07.14. 16:47

Kun harcmodor elevenedett meg Gorsium árnyas parkjában

A Gorsium régészeti park árnyas fái alatt középkori kun és magyar harcjelenetek, életképek elevenedtek meg szombaton.

Bokros Judit

Gorsiumban ezúttal első alkalommal Tác-Föveny középkori témanapra várták az érdeklődőket. A Szent István Király Múzeum mintegy félnapos programot hirdetett, ami jó családi kikapcsolódásnak bizonyult. A csatajelenetek, életképek bemutatása után kora délután például épp egy ló ellopásának, majd a tettes elfogásának szemtanúi lehettünk a hagyományőrző Iloncsuk Szabadcsapat közreműködésének köszönhetően. Voltak ennél békésebb tevékenységek is kézműves-foglalkozás formájában, a gyerekeket pedig játékok várták. A múzeum célja az volt, hogy fölhívja a figyelmet a római kori Gorsiumra telepedett, középkori, templommal rendelkező Föveny falura, amely IV. (Kun) László király uralkodásának ideje alatt fontos szerepet töltött be.

 

A múzeumi témanapról a szervezőt, a Szent István Király Múzeum múzeumpedagógusát, Kovács Dórát kérdeztük. – Föveny, illetve Fövenypuszta mellett annak idején fontos ütközet zajlott, illetve IV. László országgyűlést is hívott itt össze az 1200-as évek végén. A király egyébként kun származású volt, a Képes krónika kun viseletben ábrázolja. A tatárjárás után betelepült kun népcsoporttól jelentős támogatást kapott, a katonák valószínűleg harcoltak is az említett csatában. Föveny a XVI. században, a török háborúk során néptelenedett el, és végleg elpusztult – mondta Kovács Dóra, akitől megtudtuk még: az Iloncsuk Szabadcsapat Kunszentmiklósról érkezett mint az egyik legjelentősebb, kun hagyományokat őrző egyesület hazánkban. Az eseményen azonban részt vett még a megyei, Csőszi Történelmi, Haditorna és Hagyományőrző Egyesület, amely a középkori magyar életmód, harcjelenetek bemutatását vállalta magára. A kézműves-foglalkozásokon Árpád-kori és kun, csavart ékszerek készülhettek, nagy gondossággal, minták alapján. Az öltözékek kiegészítői közül a kun viselethez tartozó öv és a homlokdísz elkészítésével lehetett ismerkedni, és volt még többféle játék.

Az ingyenes rendezvény iránt első alkalommal is érdeklődés mutatkozott, sokan gyerekekkel látogattak ki Gorsiumba.

Jövőre folytatás következhet, akár több hagyományőrző részvételével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában