nincs más út, csak az ökoszemlélet

2018.07.11. 09:00

Hazai településeink harmadában nincs kiépített csatornahálózat

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) fenntartható fejlődési célokat elemző online kiadványa az ENSZ által elfogadott Agenda 2030 célkitűzéseinek aktuális „állapotát” mutatja be. Jól látszik, hogy nincs más út, csak az ökoszemlélet, a környezetvédelem mindent átszövő jelenlétének megteremtése!

Magyarországon sok helyütt még nincs szennyvízhálózat

Forrás: Pixabay

A fenntartható vízkészletek mindenek felettisége közhely. Alapvetésként gondolhatunk a vízhez, a szanitációhoz való hozzáférésre. A szanitáció a környezetünkben, illetve a tárgyakon lévő mikrobák számának mosó- és tisztítószerek segítségével történő csökkentését jelenti. Nem mindenütt magától értetődő az ivóvíz, a szennyvízelvezetés megléte és a higiéniához való hozzáférés lehetősége.

Jelenleg – a KSH adatközlése szerint – világszerte több mint kétmilliárd embert érintenek különböző, vízzel kapcsolatos feszültségek, s ez még csak a kezdet. Hazánkban mind a 3152 településen van kiépült ivóvíz-szolgáltatás, de a szennyvízhálózat csak a települések kétharmadában van meg. 1057 magyarországi településen nincs szennyvízhálózat!

Magyarországon sok helyütt még nincs szennyvízhálózat
Fotó: Pixabay

A vízre is negatív hatással lévő klímaváltozás következményeként a globális átlaghőmérséklet újabb és újabb rekordokat ér el, 2016-ban mintegy 1,1 Celsius-fokkal meghaladta az ipari forradalom előttit! Szintén két évvel ezelőtti adat, miszerint a globális tengeri jég kiterjedése jelentősen, 4,14 millió négyzetkilométerre csökkent! Riasztó, hogy a szélsőséges időjárási események miatt egyre gyakoribbak a természeti katasztrófák. 1990 és 2015 között több mint 1,6 millió ember lelte halálát ezek során. A katasztrófák miatt bekövetkezett nagyszámú halálesetnek több sebezhetőségi tényező „ágyaz meg”. Köztük van a rossz várostervezés is. Az Agenda 2030 egyik célja épp a biztonságos, ellenálló, fenntartható városok megteremtéséről szól.

2015-ben a világ népességének 54 százaléka, vagyis 4 milliárd ember már városokban élt. 2030-ra egymilliárddal is nagyobb lehet ez a szám.

Évről évre nagyobb a városban élők száma a világon
Fotó: Pixabay

Helyes várostervezést követel meg a nyomortelepek kialakulásának visszaszorítása, megelőzése, a növekvő légszennyezettség kezelése.

Akár faluba, akár városba költözik a népesség, mindenhol a megfelelő lakókörülményeket keresi. A KSH kimutatása szerint a leromlott állapotú házban vagy lakásban élők honi számaránya még mindig 5,6 százalék, a szociális szempontból nem megfelelő lakóövezetben élők aránya 1,4 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában