Hagyományos és egészségtudatos

2018.07.20. 17:30

Tápláló és egészséges ételeket szolgálnak fel a Bregyó táborában

Nehéz a közétkeztetésben olyat adni, ami egészséges, tápláló és finom is egyben.

S. Töttő Rita

Tartalmas leves, variálható második, csökkentett cukortartalmú uzsonna

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Elmentünk a Bregyó táborába, és megnéztük, mitől laknak jól a gyerekek. Meglepő, de kellemes tapasztalataink voltak: teljes kiőrlésű kenyér, gazdag leves és variálható második volt a menü. Őszintén szólva nem voltak túl nagy elvárásaink, amikor a közétkeztetés kapcsán indultunk útnak. Sok helyen ettünk már, ahol óvodások, iskolások egyaránt étkeznek a hétköznapokban: felfújt fehér kenyér, sápadt főzelék, gumis hús, vizes leves. Vagy éppen – ahol a szakhatósági ajánlásokat igyekeznek figyelmen kívül hagyni – nutellás fehér kenyér, hagymás, halas (!) zsömle és társai boldogítják a gyerekeket.

Egészségtudatos és hagyományos ételek a Bregyó táborában

A Bregyó táborában harmadik hete étkezteti a résztvevőket a szolgáltató, amelynek menüsorát látva azonban kíváncsiak lettünk, hogyan is fest ez a valóságban. Szerdán a reggeli Zala felvágott volt vajas stanglival, zöldpaprikával és citromos zöld teával, az ebéd legényfogó leves teljes kiőrlésű kenyérrel, édes vagy szalonnás túrós tésztával, almával, az uzsonna pedig csökkentett cukortartalmú kakaós croissant. Így is lehet, de vajon mennyiből? – gondolkodtunk el rajta.

Tartalmas leves, variálható második, csökkentett cukortartalmú uzsonna
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ám míg erre válaszolunk, nézzük a pénteki menüt: reggelire poharas tejet kapnak a táborozók, mellé virsli teljes kiőrlésű stangliban, ketchuppal. Az ebéd bazsalikomos paradicsomleves, illetve csirkecomb rizibizivel és csemegeuborkával. Az uzsonna pedig bécsi perec. Olyan menüsor, amelyet az egészségtudatos és a hagyományos ízeket kedvelő szülők is szívesen látnak a gyerek előtt. Mint kiderült, Molnár Balázs, a Volán étterem vezetője készíti, viszi az ételt a gyerekeknek, aki, még ha nem is a magyar Jamie Oliverként, de azért igyekszik a közétkeztetésben úgy lavírozni, hogy a szabályok, ajánlások és elvárások mellett tápláló és egészséges ételeket tegyen a gyerekek elé. Harmadik hete felel a Bregyó táborozóinak étkezéséért, napi kevesebb, mint 400–450 forint/fő/nap önköltségi árból.

Tartalmas és finom ételt akar a Bregyó táborozói elé tenni az étkeztető
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Szigorú szabályok

– A közétkeztetés szereplőinek szigorú szabályok mentén kell főzniük. A szakhatóság 1-től 5-ig osztályozza a főző-, illetve tálalókonyhákat, egészen az óvodás korosztályt kiszolgáló étkeztetőktől a felsőoktatásban résztvevőkig. Az ellenőrzések – az én tapasztalatom szerint – nagyon ki vannak élezve a csökkentett só- és cukortartalomra – mondja Molnár Balázs, aki, úgy ízleltük, figyel is erre. A legényfogó leves épp elég ízes annak, aki már hozzászokott a csökkentett sótartalomhoz – mint e sorok írója –, a túrós tésztára kapott porcukor viszont épp hogy csak édesíti a tésztát. Azért lehet repetázni, ha valaki szeretne, és a gyerekek harmada-fele szokott is. Alapból azonban mindenki szépen ette az ételt. Volt persze, akinek a levesben a gomba nem tetszett, ezért nem kérte, de hát ez alap, teszi hozzá a kiszolgálásban is részt vevő étteremvezető. A gyerekek kanalazták az ételt, a visszavitt tányérokban is gyakran csak a gomba maradt.

– Nekünk ízlik, bár a levesben kevés a lé, túl sok a többi – mondta két kifaggatott lány. Hát igen, ami egyiknek előny – a sok tartalom –, a másiknak hátrány. A másodikkal azonban senkinek nem volt gondja: ehették akár sósan, szalonnával és akár porcukorral is. A só- és cukortartalom csökkentése, a péksütemény minőségének emelése azonban – sajnos – nem kötelező, hanem ajánlás. Ezt több más helyen észrevettük már. De Molnár Balázs szerint nagyon is „melegen ajánlott”, a szakhatóság ugyanis, ha valaki túllépi az ajánlás felső határát, akár szankcionálhat is. S bizony vannak ételfajták, amelyeket – szerencsére – száműztek a gyermekétkeztetésből. Ilyen például a koffeines tea, túlcukrozott kakaó és tea, az alacsony gyümölcs-, de magas cukortartalmú levek. Aki gyümölcslevet akar adni a köz­étkeztetésben a gyerekeknek, bizony minimum 50 százalék gyümölcstartalmút kell biztosítania. – Van, ami már nem fér bele a költségvetésbe – tárja szét a kezét a közétkeztető, utalva a gyümölcslére.

Molnár Balázs, aki ősztől két óvoda étkeztetését is elnyerte, és viszi továbbra is az ételt az Egyesített Szociális Intézmény kétszáz gondozottjának, így vélekedik a jelenlegi helyzetről: – A közétkeztetést úgy kell megvalósítani, hogy a gyermek megegye, és férjen bele abba a szerződéses normába, amivel sikerül egy ilyen pályázatot elnyerni. Azt szoktam mondani: a dietetikusaink a szabályok betartásáért felelnek, én pedig az ízekért és a boldogságért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában