Hosszú ideje probléma már

2018.07.10. 09:00

Bíznak a cecei templom mielőbbi helyreállításában

Lezárták a cecei református templom előtti járdaszakaszt, miután a magasból aláhulló vakolat- és tégladarabok veszélyeztették a gyalogosok épségét.

Szanyi-Nagy Judit

Megadta magát a cecei református templom

Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

Vigyázat! Szeles időben omlásveszély! A templom előtti járdaszakasz használata csak saját felelősségre! – szól a járda mellé kitűzött táblán olvasható szöveg, amely arra enged következtetni, hogy a probléma nem új keletű.

– Ez nem mai történet – erősít meg bennünket Gajdos János református lelkipásztor –, bár valóban a napokban zártuk le a járdát, miután a vihar következtében vakolat- és tégladarabok hullottak a magasból.

Megadta magát a cecei református templom
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

Az esetről Szabó-Bisztricz Anett megyei katasztrófavédelmi szóvivő is tájékoztatott: a sárbogárdi hivatásos tűzoltók – az utca fölötti elektromos felső vezeték kiszakaszolása után – a paksi emelőkosaras járműből közelítették meg a megrongálódott homlokzatot, és a meglazult részeket eltávolították. A bontás során kiderült, hogy a templomtorony teteje és az alatta lévő falazat erősen korrodálódott, mielőbbi felújítása szükséges.

– Az újjáépítés már folyamatban van, most a közbeszerzés van terítéken. A tapasztalat azt mutatja, hogy a környékbeli épületek északi oldala hamar megadja magát, ennek következtében pedig a templomot is tíz-tizenöt évente fel kell újítani. Legutóbb tíz éve rekonstruáltuk – magyarázza a református lelkipásztor, hozzátéve, hogy a folyamatokat, valamint a felújítás lehetőségeit az épület műemlék mivolta nagyban befolyásolja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában