Koszorúzás

2018.07.18. 07:00

Az egykori háziezredre, a 17-es Honvéd Gyalogezredre emlékeztek a Zichy ligetben

Kedden megemlékezés tartottak a Zichy ligetben a Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred emléknapja alkalmából.

Sági Zoltán

Mihócza Zoltán parancsnok beszédében köszönetet mondott a hagyományőrző civileknek

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A megemlékezésen beszédet mondott Mihócza Zoltán vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka és Simon László, a Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred zászlajának adományozója. Székesfehérvár Önkormányzatát Mészáros Attila alpolgármester képviselte. Az első világháborúban harcolt 17-es gyalogezred tiszteletére szervezett megemlékezésen részt vett továbbá a Fejér Megyei Kormányhivatal képviseletében Dancs Norbert hivatalvezető, és megjelentek Fejér megye és Székesfehérvár önkormányzati képviselői, a rendvédelmi szervek vezetői, a nyugállományú és civil szervezetek képviselői is.

A közös múltra királyi és jelenlegi egyenruhákban emlékeztek
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Mihócza Zoltán parancsnok beszédében úgy fogalmazott: idén kettős az évforduló. Egyrészt 170 éves a Magyar Honvédség, másrészt 100 éve fejeződtek be az első világháború embertelen küzdelmei is. Mint folytatta, 100 éve, a Zichy ligetben ugyanitt katonák sorakoztak, akik egy olyan háborúból tértek haza, amely nem volt más, mint nemzedékek életét megnyomorító, hangzatos eszmék mögé bújtatott borzalmas pusztítás, 15 millió ember életét követelő esztelen öldöklés. Elmondta: a 17-es gyalogezred visszatérő maradékának első útja a jelenlegi megemlékezés színhelyére vezetett, hogy a Magyar Királyi Honvéd Gyalogezred életben maradt katonái az első világháborúban hősi halált halt bajtársaik emléke előtt tisztelegjenek

Mihócza Zoltán parancsnok beszédében köszönetet mondott a hagyományőrző civileknek
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

. A jelenlegi emlékművet az ezred katonái 10 évvel később, 1928-ban emelték a korábbi emlékjel helyébe. A vezérőrnagy beszéde végén köszönetet mondott mindazoknak, akik segítettek megőrizni a 17-es gyalogezred emlékezetét. Mint fogalmazott, ők mentették meg és teremtették meg újra a katonai szervezet kultuszát és dicsőségét az utókor számára. A beszédeket követően az emlékműnél elsőként a város, a megye és a zászlóadományozó helyezett el közös koszorút, Mészáros Attila, Dancs Norbert és Simon László személyében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában