árnyék módjára követik a szakorvost

2018.07.10. 09:30

Amerikai hallgatók tanulnak Székesfehérváron

Első napjukat töltötték hétfőn a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban azok az amerikai fiatalok, akik az egészségügyben képzelik el a jövőjüket.

Borsányi Bea

Az amerikai diákok első benyomásai pozitívak voltak

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

– Az amerikai orvosi képzés némileg másként zajlik, mint a magyar, ott nem lehet a középiskola után közvetlenül orvosi karra jelentkezni, csak ha elvégezték a négyéves úgynevezett pre-med képzést, ahol biológia, kémia, közegészségügy, vagy hasonló területen képzik magukat – mondta lapunk kérdésére Bedő Viktória, a Washington D.C. központú Atlantis cég regionális igazgatója, akitől azt is megtudtuk, hogy a program tíz éve zajlik latin-amerikai és európai kórházak részvételével. Városunkba harmadik alkalommal érkeztek diákok, akik egy hónapot töltenek itt, ebből heti 20 órát a kórházban. A 15 fős csoportot hétfő délután Nagy Szilárd, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár is köszöntötte a kórház könyvtárában, ahol Reiber István orvosigazgató, valamint Izbéki Ferenc osztályvezető főorvos is jelen volt.

Az amerikai diákok első benyomásai pozitívak voltak
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Nagy Szilárd emlékeztetett arra, nem új keletű az ilyen jellegű szakmai képzés, hiszen már a középkorban is elterjedt volt Európában, hogy akár több külföldi egyetemen is pallérozódtak a diákok, mielőtt oklevelet szereztek.

 

A kórház orvosigazgatója, Reiber István elmondta, az Atlantis program beleillik a kórház oktató jellegébe, így nemcsak a rezidens és a posztgraduális képzésből, de három éve az amerikai diákok ismereteinek bővítéséből is kiveszi a részét. A program mindeddig sikerrel zajlott. A diákok egyébként nem vesznek részt aktívan a munkában, hiszen még nem orvostanhallgatók.

Nagy Szilárd, Izbéki Ferenc és Reiber István is köszöntötte a pre-med hallgatókat
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Úgynevezett árnyék módjára követik annak a szakorvosnak a napját, munkáját, aki mellé kis csoportokban beosztják őket. A Virginia államból érkezett Rianna Banerjee, akit leginkább a neurológia érdekel, elmondta, hogy nagy izgalommal várja az előtte álló napokat. Egyelőre még minden furcsa, hiszen a szombati érkezésüket követően ez volt az első napjuk, amit a kórházban töltöttek, így nem ismerik a magyar ellátórendszert. Az első benyomásai viszont nagyon pozitívak az intézményről és az orvosokról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában