ágyú dörrent és penge csattant

2018.06.14. 10:00

Várostrom a toronynál – Jó vitézeink parádéztak újfent Szabadbattyánban

A hagyományos Szabadbattyáni Történelmi Várjáték programjai a napokban ismét a Kula-toronyhoz invitálták a népeket. Jelentjük: a magyarok győztek!

V. Varga József

Látványos seregszemlét tartottak a hagyományőrző csapatok

Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

Sorra véve a település történelmi emlékeit, egészen a római birodalom koráig tekinthetünk vissza – fejtette ki Polyák István polgármester. A nagyközség határában található Pannónia eddig ismert legnagyobb késő római kori villája: a 110-szer 120 méter alapterületű Seuso-palota, melynek feltárása ma is tart.

A gótikus torony a 13. században hídvám céljára épült, a 16. században a törökök is felhasználták, tovább építették, várrá alakították. A Kula (ejtsd: Kule) törökül azt jelenti: őrtorony. A 18. századtól magtárnak használták, az Országos Műemléki Felügyelőség 1974-ben állította helyre. Napjainkban múzeumi kiállítóhely: 1981-ben nyílt meg falai között a megyei múzeum török kori anyagát bemutató kiállítás, később pedig a Seuso-villa feltárásának és lelet anyagának tárlata.

A falu nevezetessége a Nádor- és a Malom-csatorna között elterülő Cifrakert. A kertet – amely a 2. világháború után elbontott kastélyhoz tartozott – a Batthyány család telepítette. Az ősplatános negyvenkét védett egyedet számlál, és egyéb

botanikai ritkaságot is felvonultat.

Látványos seregszemlét tartottak a hagyományőrző csapatok
Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

Az idei várjáték nyitányaként a toronyban megnyitották Körmendi Béla fafaragó kiállítását, majd ünnepélyes keretek között köszöntötték a résztvevőket, és seregszemlét tartottak a hagyományőrző csapatok fölött.

A szereplők – az I. András Lovagrend, a Bethlen Gábor Hagyományőrző Egyesület, a Csőszi Történelmi Haditorna és Hagyományőrző Egyesület, a Gartai Muskétások, a Kapuvári Hajdúk és a Simontornyai Várvédők – látványos katonai bajvívást és csatajelenet mutattak be. Most is konstatáltuk: Szulejmán szultán (alias a csőszi Balázs Miklós) minden évben visszatérő vendég.

A derék katonák bekvártélyozták magukat a toronynál
Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

A jó vitézek a vár lábánál parádéztak egyre, magyarjaink párbajra hívták az ellent, aztán ágyú dörrent, puskaropogás hallatszott, s végül a nagyurak várostromot vezényeltek.

A látogatók Németh János és ifj. Németh János fegyverkováccsal, valamint Rauf Gyula kováccsal is találkozhattak, az ebédet követően pedig megismerkedhettek a régi korok harcművészetével és fegyvereivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában