Virágszőnyegen haladt az úrnapi körmenet

2018.06.04. 12:00

Úrnapi szentmise és körmenet a belvárosban

A város közös úrnapi szentmiséjét vasárnap a zsúfolásig telt Szent Imre-templomban, fehérvári paptársaival közösen Spányi Antal megyéspüspök celebrálta.

Sági Zoltán

Általános szokás a körmenet és a sok virágdísz

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Az ünnepi szentmise részét képező belvárosi körmeneten idén is százak vettek részt. Az úrnapi szentmisén Spányi Antal megyés püspök a confiteort megelőző köszöntőjében Mindszenty József bíboros börtönnaplójából idézett, a szentbeszédben pedig megemlékezett a nemrégiben boldoggá avatott Brenner János vértanúságáról, aki az Eucharisztiát védelmezve vesztette életét.A Szent Imre-templom apszisában, az évszázados szokásoknak megfelelően a város egyházi iskolás diákjai, a ministránsok és a koncelebráló egyházi személyek foglaltak helyet, a főhajó első padsoraiban pedig a város elöljárósága.

Általános szokás a körmenet és a sok virágdísz
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Elöl kaptak helyet az elsőáldozó kislányok is, akik később az odakészített, rózsaszirmokkal teli kosárkákat a karjukra akasztva csatlakoztak a körmenethez. A szertartáson a Szent Cecília-kórus énekelt.

Az évszázados szokásokhoz képest újabb mozzanata volt a szentmisének, hogy a kor kívánalmainak megfelelően a gluténérzékenyek számára gluténmentes ostyát is konszekráltak. Az úrnapját IV. Orbán pápa 1264-es rendelete emelte a katolikus közösség ünnepeinek sorába, az azóta eltelt 754 esztendőben pedig az úrnapi körmenet a katolikus egyházi év fontos és látványos eseményévé vált. Az egykori „keleti blokk” országaiban a múlt század közepétől a körmenetet – a hitélet minden látványos elemével együtt – átmenetileg tiltották, az elmúlt évtizedekben azonban az ünnep visszatért, és a hozzá kapcsolódó szokások is megelevenedtek. A lombkápolna-építés, valamint a rózsa sziromhintés szokása a fehérvári úrnapi körmenetnek is része volt. A magyar hagyományban az ünneplő menet négy stáción át, négy oltárt érintve hordozza körbe az Eucharisztiát, a szertartást végző pap pedig a négy égtájat áldja meg. Ilyenkor mindenkiért imádkoznak, akiket a négy égtáj felé osztott áldás – akarva-akaratlan – elér.

A Krisztus titokzatos testének tiszteletére tartott szentmise után körmenetre indultak
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérvár belvárosában a négy stáció négy oltára közül az első a Fadrusz-féle feszületnél volt a Szent Imre-templom oldalában, a második a Püspöki Palota kapujában, a harmadik a Fő utcai ciszterci templom bejáratánál, a negyedik pedig a Szent István Művelődési Ház kapuzati boltívében. A körmenet ezeket bejárva, egy óra múltán ért vissza a Szent Imre-templomhoz, ahol a szertartás befejeződött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában