A miénk lett a tér

2018.06.05. 11:30

A nemzeti emlékezet napján avatták föl az Országzászló téri emlékművet

Hétfőn nagy érdeklődéssel kísért ünnepség keretében adták át az újjáépített Országzászló teret és avatták fel az ereklyés országzászlót és a Trianon-emlékművet.

Sági Zoltán

Fotó: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

Trianon 98. évfordulóján, az 1936 májusában fölavatott Rimanóczy-emlékmű helyén, és 70 évvel annak elbontása után 2018. június 4-én Székesfehérvár ismét a helyére illesztett egy jelentős zárókövet abban a szimbolikus épületben, ami, ha elkészül, az itt élő sokszínű közösség visszatalált önazonosságának fehér vára lehet.

Az Országzászló teret a közönség napokkal korábban birtokba vehette, a megnyitón a városi vendégek már otthonosan foglaltak helyet a tér padjain és kavicsain, de a messzebbről érkezők is láthatóan ösztönösen éltek a kialakított térformákkal. Fél négy előtt kicsivel a dunaszerdahelyi Bartal Dóra csengő hangon énekelt katonasiratója vonta szorosabbra a megjelentek körét, hogy kezdetét vegye az avató. Az ünnepségen a város számos ismert személyisége részt vett: megjelentek a történelmi egyházak, a rendvédelmi szervek, a közművelődési és oktatási intézmények vezetői és számos civil szervezet is – természetesen a Fejér Szövetséggel az élen. A Fejér Megyei Közgyűlést elnöke, Molnár Krisztián, Székesfehérvár MJV Önkormányzatát Cser-Palkovics András polgármester képviselte. Fél négykor a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar és Vox Mirabilis kórus zenei kíséretében csendült fel a Himnusz, amellyel az ünnepség hivatalosan is megkezdődött.

Fehérvár Országzászló tere méltóvá vált a nevéhez
Fotó: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

A Himnusz hangjai után a Ciszterci Szent István Gimnázium diákja, Cser-Palkovics Gergely olvasta fel az intézmény egykori tanára, Marosi Antal írását, ezután Dévai Nagy Kamilla következett, majd Bartal Dóra énekelte el a „Hazám, hazám, édes hazám” kezdetű népdalt. Az ünnepség narrátora ekkor rövid összefoglalóban idézte föl a 2017. június 16-i közgyűlést, amely az Országzászló tér felújításáról döntött, valamint a koncepciót, amely mentén az újjáépítési munkálatok megkezdődtek. A város nevében köszönetet mondtak a tér tervezéséért, kialakításáért és az emlékmű létrehozásáért fáradozó cégeknek, művészeknek, szakembereknek, civil szervezeteknek és az adományozóknak, akik egy-egy vármegye jelképes örökbefogadásával vagy más módon járultak hozzá a megvalósuláshoz. A történelmi Magyarország 63+1 vármegyéjének földereklyéje Vidermann Csaba és a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje többéves munkájának eredményeképpen gyűlt össze.

 

Ünnepi beszédében Cser-Palkovics András méltatta a tervezői teljesítményt, amelynek funkciók sokaságát kellett egyetlen építészeti megoldásban összegeznie.

Az országzászló helyreállítását kezdeményező Fejér Szövetség képviseletében Boór Ferenc az emelvényre lépve kijelentette: Székesfehérvár Or­szágzászló tere végre méltóvá vált a nevéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában