papírszínház és kiállítás

2018.06.07. 14:00

Székesfehérvári könyvnapok, az ifjakra szabva

Az olvasás, a könyvek megszerettetésére is hivatott az évről évre megrendezett Ünnepi Könyvhét. Az idein ismét több gyerekeknek szánt programból lehet válogatni.

Bokros Judit

Árkovics Miklósnéval is érkeztek diákok a kiállításra

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Pár napja kezdődött a 89. Ünnepi Könyvhét és a 17. Gyermekkönyvnapok programsorozata, amelynek keretében a könyvtárak, művelődési házak igyekeznek vonzó, tartalmas eseményeket, író-olvasó találkozókat kínálni a fiatal korosztálynak.

A fehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár például e héten minden délelőtt lehetőséget biztosít papírszínházi mesedélelőttön való részvételre. A családok, iskolai, óvodai csoportok előzetesen jelentkezhetnek be, és számukra egy-egy mesét adnak elő a könyvtár munkatársai a rendelkezésükre álló papírszínház segítségével – tudtuk meg Budai Krisztina könyvtárostól, a Budai úti tagkönyvtár munkatársától.

Árkovics Miklósnéval is érkeztek diákok a kiállításra
Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

A bibliotéka Oskola utcai épületében, a zenei és számítógépes részlegben a tizenéveseket várták, várják az Anne Frank Ház vándorkiállítására. A könyvtárban keddtől látható a tragikus sorsú, zsidó származású német lányt és családját bemutató anyag. A megnyitón a II. Rákóczi Ferenc általános iskolába járó fiatalok is voltak, akik Árkovics Miklósné könyvtárossal érkeztek. Ő részt vett azon a kiállításhoz kapcsolódó workshopon is, amelyen pedagógusok kaphattak gyakorlati tanácsokat ahhoz, hogyan lehet a fiatalokhoz közelebb vinni a hátrányos megkülönböztetés témáját, s megmutatni annak veszélyeit. Az információkat, módszereket korosztályokra lebontva adták át a résztvevőknek, a tárlat középpontjában egyébként elsősorban nem a holokauszt bemutatása áll, hanem Anne Frank személye. A tizenévesek nagyon fogékonyak erre, hiszen Annéhoz hasonló korban vannak. Emellett az írás, a naplóírás varázsára is ráérezhetnek a gyerekek.

Papírszínházas meseolvasás a Budai úti tagkönyvtárban Fotó: A Könyvtár

Takács Réka és Domján-Székely Boglárka a 7/a osztályba jár, mindketten nagy olvasók, könyvbarátok. A holokauszt témáját később, nyolcadik osztályban tanulják majd történelemből. A naplóról hallottak már, ám egyelőre nem olvasták. Réka úgy véli, ez a kiállítás ráirányítja a figyelmet arra, hogy a borzalmak nem csak felnőttekkel, hanem gyerekekkel is megtörténtek. Boglárkát a szülei talán ezért is óvták attól, hogy túl korán elolvassa a naplót, ám most már igencsak kíváncsi rá és aktuális is lesz.

A kiállítás június 30-ig látogatható, csoportoknak csak előzetes bejelentkezés alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában