Sok a lehetőség

2018.06.10. 07:00

Számos helyen mozoghatnak a fehérváriak, és még fizetniük sem kell érte

Mikor és milyen feltételekkel veheti igénybe a nagyközönség a városgondnokság által üzemeltetett sportlétesítményeket? Ennek jártunk utána.

B. Kiss László

Patkós Tamás az uszoda nagymedencéje előtt. Ottjártunkkor, délután kettőkor jóformán üres volt

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Olvasónk kereste meg azzal lapunkat, hogy kisfia vitorlástáborba jelentkezett a nyáron. A szülők úgy gondolták, nem ártana még a tábor előtt megtanulni úszni, ezért elmentek a gyerekkel a fehérvári uszodába. Ott azonban szomorúan tapasztalták, hogy csak a késő esti órákban használhatja a létesítményt a nagyközönség.

A panasz nyomán annak jártunk utána, hogy a megyeszékhelyen, a városgondnokság által üzemeltetett sportlétesítményeket mikor, és milyen feltételekkel veheti igénybe a nagyközönség?

Valóban kritikus időszak a mostani – kezdte a választ Patkós Tamás, a Székesfehérvár Városgondnokságának illetékes munkatársa. Van egy medence az uszoda mellett, a strandon is. Ezt télre lefedik, úgyhogy olyankor – a legzsúfoltabb időszakokban is – legalább három pálya a nagyközönség rendelkezésére áll. A nyári hónapokra azonban eltávolítják a kinti medence fölül a tetőt, amihez le kell engedni belőle néhány hétre a vizet. Az uszodát kilenc sport­egyesület használja, ezért ebben az időszakban 15 és 19 óra között valóban kiszorul a nagyközönség az épületből.

A helyzeten sokat javíthat majd, ha egyszer megvalósul a fehérvári uszoda tervezett bővítése. Akkor ugyanis további nagymedencével – és tanmedencével – gyarapszik a létesítmény.

Patkós Tamás az uszoda nagymedencéje előtt. Ottjártunkkor, délután kettőkor jóformán üres volt
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A városgondnokság – az uszodán kívül – mintegy féltucatnyi sportlétesítményt kezel. A Koronás park, ami egy nagyon klassz, az átlagosnál lényegesen jobban felszerelt játszótér, ingyenesen használható. Ennek a közelében található a Bregyó sportközpont, ahol nem csak a labdajátékok kedvelőit várja több pálya is, de található itt egy 600 méteres, rekortánborítású futókör is. A Bregyó – a teniszpályától vagy a görkoris parktól eltekintve – ugyancsak ingyenesen vehető igénybe. A futókört, amely az atlétikapályát kerüli meg, csak kivételes esetben zárják le, egyébként reggeltől este tízig bárki használhatja – tudtuk meg Patkós Tamástól.

De van két focipálya a feketehegyi Bíbic utcában is, az egyik közülük ráadásul műfüves. A maroshegyi Mezővári József sportpálya hasonló kínálatot jelent. Ugyanakkor utóbbi – jegyezte meg a városi sportlétesítmények üzemeltetés vezetője – kevésbé kihasznált a nagyközönség részéről. A mozogni vágyók számára újdonság, hogy a tavalyi évtől – nevéhez méltón – csónakázni is lehet a fehérvári Csónakázó-tavon. Itt azonban a csónak bérléséért fizetni kell.

Alapesetben nem ingyenes a Kori liget sem. A Zichy ligetben telente felállított műjégpályát az utóbbi szezonban már a városgondnokság üzemeltette. Az önkormányzati sportlétesítmények közül az amerikaifoci-stadionnak átépített volt MÁV-pálya az egyetlen, amit egyáltalán nem használhat a nagyközönség.

Nagyon népszerűek az utóbbi években létesített szabadtéri fitneszparkok. Bár telepítésük nem olcsó, jól bírják a használatot. Egyre több helyen mutatkozik az itteni torna- és edzőszerek iránt igény – legalábbis Patkós Tamás ezt tapasztalja. Ilyen fitneszeszközök találhatók az öreghegyi Túrózsáki úton levő szabadidőparkban és a Halesz ligetben is. Utóbbi kettő is ingyenesen használható, felszereltségük pedig kiemelkedőnek mondható. Előbbiben van például kosárlabdapálya, a Haleszben pedig szintén használni lehet egy – salakos – futópályát.

A városgondnokság által üzemeltetett sportlétesítmények – bár szigorú elszámolás mellett – de nem üzleti alapon működnek. A legnagyobb tételt az uszoda jelenti, ami évente 200 millióba kerül az önkormányzatnak – mondta el az üzemeltetésvezető a kérdésünkre válaszolva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában