„Szolgálatban négy lábon”

2018.06.21. 17:56

Rendőrkutyák kaptak díjat Székesfehérváron

A megyei rendőr-főkapitányság tantermében tegnap pékáruk sorakoztak a fehér terítős asztalokon. Közelükben szolgálati ruhába öltözött rendőrök álltak, egyikük lábánál egy belga juhászkutya zihált, másikuk meredten nézett maga elé a földre.

Szanyi-Nagy Judit

Izsányi Tibor, Renk és Márton Sándor

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Nevesítve Izsányi Tibor rendőr főtörzszászlós és kutyája, Renk, valamint Márton Sándor rendőr főtörzszászlós várakoztak az ünnepség kezdetére. Jeles alkalom volt a mostani: a rendőrségi tanteremben adta át Varga Péter rendőr dandártábornok főkapitány a Szolgálatban négy lábon elnevezésű díjat. Azonban az ehhez kapcsolódó serleget, oklevelet és ajándéktárgyakat – sajnálatos módon – csak a három megjelent vehette át. Márton Sándor ugyanis nemrég elvesztette hű barátját, Boszorkányt.

Fotó: police.hu

– Amerre Boszorkány járt, tekintélyt parancsolt. Nemcsak megjelenése, de határozott fellépése is sokat jelentett az elkövetők elfogásában. Nagyon nehéz volt elengedni őt – emlékezett könnyes szemekkel a Bicskei Rendőrkapitányság körzeti megbízottja. A 2012 júliusában született, fekete színű, nőstény német juhászkutya 2013 májusában került a Bicskei Rendőrkapitányság állományába, több alkalommal határszolgálati feladatokat is ellátott. Ez év márciusában azonban súlyos beteg lett, melynek következtében június 8-án elhunyt, hatalmas űrt hagyva gazdája, s családja életében. Így a kutyás bemutatókon is népszerű Boszorkány vezetője, Márton Sándor – az eddigiektől eltérően – a Szolgálatban négy lábon posztumusz díjat vehette át.

Fotó: police.hu

S bár valószínűleg nem értette, mi történik körülötte, Renk ez idő alatt fegyelmezetten, csendben feküdt gazdája, Izsányi Tibor mellett. Ők ketten a kutya hét hetes kora óta alkotnak egy csapatot: Izsányi Tibor, a Gárdonyi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának nyomozója 2012 óta foglalkozik a rövid szőrű belga juhászkutyával. A vörösesbarna színű kan a kutyavezető családjában nőtt fel; a nevelés és az alapképzés során olyan erős kapcsolat alakult ki kettejük között, amely az eredményes munkavégzés szilárd alapja lett. Renk az eddig szolgálatban eltöltött öt év alatt 136 eredményes nyomkövetéssel segítette a munkát, ebből 27 esetben egészen az elkövetőig vezette gazdáját. Több esetben eltűnt személyt is megtalált – hangzott el a méltatásban.

Izsányi Tibor, Renk és Márton Sándor
Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

– A kutyákra családtagként tekintünk. Teljesen máshogyan viselkednek, ha velünk vannak, mint amikor idegenek közelében járnak vagy a terepen – mondta a nyomozó. A díjat 2013-ban alapították, a szakmai munkát kiemelkedő színvonalon végző kutyák elismerésére. A díjátadó időpontja minden év június 21-e, amely a szolgálatot teljesítő híres, Kántor nevű rendőrkutya elaltatásának dátuma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában