„Hagyjuk érvényesülni a gyermekeket”

2018.06.09. 20:00

Ollerinyi Tamás, a Táska Rádió programigazgatója lett az év mentortanára

A fehérvári Lánczos Kornél Gimnáziumban működő Táska Rádió már évek óta az országos sajtófesztivál egyik állandó kitelepülője. Diákrádió-saikat szinte minden évben kitüntetik, idén pedig Ollerinyi Tamás programigazgató lett az év mentortanára.

Szanyi-Nagy Judit

A székesfehérvári Táska Rádióban nem az a cél, hogy médiaszakembereket neveljenek. Fontosabb, hogy olyan fiatalokat engedjenek útjukra, akik jól tudnak kommunikálni – vallja Ollerinyi Tamás

Forrás: Pinter Ádám

Immár hét éve, 2011 óta rendszeres látogatói a budapesti DUE Országos Ifjúsági Sajtófesztiválnak a székesfehérvári Táska Rádió.

- Szeretünk ide járni, mert értő közönségnek mutatkozhatunk be. Azok a fiatalok, akik idejönnek, zömében érdeklődnek a média iránt, mi pedig meg tudjuk mutatni, hogy van egy olyan rádió Magyarországon, amely abszolút egyedülálló, hiszen én vagyok ott a legöregebb – mondja nevetve Ollerinyi Tamás, hozzátéve, a munkát valóban a fiatalok végzik.

Az együttműködés pedig igazán gyümölcsöző: a fővárosi székhelyű médiaszervezettel közösen is szerveztek már rendezvényt, még úgy is, hogy a szakemberek Budapestről látogattak Székesfehérvárra, a Lánczos Kornél Gimnáziumba.

Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

- Az utóbbi években rendszeresen meghívnak bennünket a sajtófesztiválra, ami egy igazán jó visszajelzés. Ilyenkor egy teljes stábbal települünk ki a helyszínre – mondja Ollerinyi Tamás.

A fiatalok évről évre pályáznak is a megmérettetésre, mint Tamás mondja, ők csak irányt mutatnak nekik.

- Kis segítséget, tanácsot adunk, de a témát a rádiósok találják ki, és ők keresik meg a megszólaló szakértőket is – részletezi. S hogy mennyire profi módon végzik ezt, jól mutatja, hogy legutóbb, egy iskolai és családon belüli bántalmazásról szóló anyaggal első helyezést ért el két kilencedik osztályos tanuló.

A rádió 2010-ben indult. Az adásokat a diákok készítik, szerkesztik. Ahogyan Tamás fogalmaz: igazán büszke rá, hogy semmit sem kell tennie adás közben, s nem lustaságból, hanem azért, mert a fiatalok képesek arra, hogy elkészítsék az adásokat.

- Felnőttként nem célunk, hogy megmondjuk a tutit. Inkább megkérdezzük a diákokat, mert ők egyrészt sokkal jobban tudják, mi kell nekik, másrészt pedig hagyjuk érvényesülni a gyermekeket – mondja, majd hozzáteszi:

- Nem baj, ha valaki raccsol, ha beszédhibás, így is találunk neki feladatot, vagy a feladat találja meg őt. Mi bárkit befogadunk. Ez is a szlogenünk: Te is beleférsz!

A székesfehérvári Táska Rádióban nem az a cél, hogy médiaszakembereket neveljenek. Fontosabb, hogy olyan fiatalokat engedjenek útjukra, akik jól tudnak kommunikálni – vallja Ollerinyi Tamás
Fotó: Pinter Ádám

Talán éppen ezért választották az év mentorának Ollerinyi Tamást. Az elismerésről ugyanis tudni kell, hogy a jelöltet maguk a diákok ajánlják, terjesztik fel a díjra, amelyet végül a DUE ítészei ítélnek oda a jelöltnek.

- Mentortanárként az a legfontosabb, hogy hagyjam a diákokat érvényesülni. Rengeteg ötletük, kreatív gondolatuk van, folyamatosan tanulok tőlük. Az lenne a legnagyobb hiba, ha ezt elnyomnánk bennük – vallja Tamás, aki nagyjából az átadóig nem is tudta, hogy nevezték.

- Ez egy fantasztikus díj, hiszen az a csapat gondolt rám, amit vezetek. Mindig próbáltam és próbálok olyan vezető lenni, aki az embereivel közösen dolgozik és gondolkozik. Azt gondolom, a rádiósainkkal baráti viszonyban vagyunk: hiába a korkülönbség, együtt sírunk, együtt nevetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában